Un bărbat din Chișinău își așteaptă sentința: a fabricat mai multe kilograme de droguri, spre vânzare în țară

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată un chișinăuian de 24 de ani, care a fabricat mai multe kilograme de droguri sintetice de tip PVP, pentru vânzare în întreaga țară.

Mod de acționare sofisticat
Bărbatul și-a desfășurat activitatea ilegală în perioada 2018-2019, în cadrul unui grup criminal organizat, ale căror cauze sunt cercetate separat. Funcționalitatea organizației era asigurată prin intermediul grupurilor private create în cadrul aplicațiilor electronice „Wire”, „VIPole”, „Telegram”. Acestea erau administrate din interiorul și din afara Moldovei de către membri ai grupării criminale date, iar acumularea mijloacelor bănești se organiza prin intermediul portmoneelor virtuale în sistemul de plată on-line „QIWI”, înregistrate în baza unor cartele SIM pre-pay (fără contract) ale operatorilor de telefonie mobilă naționali și din alte state.

Perchezițiile au permis acumularea probelor
Drogurile erau livrate în baza comunicării electronice și ascunse în locuri publice, în unele cazuri chiar și la tulpina copacilor, acoperite cu frunze și pământ, în pliculețe confecționate din bandă de izolare. În scopul acumulării probelor relevante bănuielii că inculpatul desfășura astfel de activitate, oamenii legii, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au efectuat percheziții la domiciliul acestuia, în iulie 2019. Astfel, au fost ridicate pentru examinare sute de pachețele cu droguri tip PVP, cântar electronic la scară mică, destinat pentru repartizarea dozelor de droguri pentru comercializare consumatorilor de substanțe narcotice, cartele SIM utilizate la crearea conturilor bancare electronice, cartele bancare utilizate pentru extragerea mijloacelor bănești obținuți din activitatea criminală, dispozitive electronice folosite la comunicarea cu membrii grupării criminale și consumatorii de droguri și alte obiecte importante pentru urmărirea penală.

Eliberat din arest de către judecători
În aceeași zi, bănuitul a fost reținut și plasat în arest, la solicitarea procurorilor. Ulterior, judecătorii au  modificat măsura în control judiciar.

Dacă va fi găsit vinovat, inculpatul riscă pedeapsa cu închisoarea de la 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.