Chicu și Greceanîi, la întrevedere cu șeful statului: urmează majorări de salarii, alocații, indemnizații și indexarea pensiilor

presedinte.md

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul, Ion Chicu, au avut astăzi dimineață o întrevedere cu șeful statului, Igor Dodon.

Am anunțat despre lansarea principalelor măsuri de protecție socială care vor fi implementate în mod de urgență și vor contribui la îmbunătățirea situației din economia națională și a nivelului de trai al cetățenilor”.

Potrivit lui Igor Dodon, măsurile din domeniul social care vor fi implementate sunt următoarele:

– Acordarea suportului unic pentru sărbătorile de iarnă, beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, în sumă de 700 lei, de care vor beneficia 625 mii de persoane.

– Indexarea de două ori pe an a pensiilor, începînd cu 1 octombrie 2020. Numărul de beneficiari va fi de circa 400 mii de persoane.

– Majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei și extinderea numărului de familii beneficiare de acest ajutor de la 170 mii – la 300 mii.

– Garantarea pensiei pentru o perioadă de 5 ani, în cazul decesului unuia dintre soți.

Mulți pensionari nu reușesc să beneficieze de rodul muncii lor pe parcursul vieții. Considerăm că este corect ca, pentru cel puțin 5 ani după ieșirea la pensie, unul dintre soți să primeacă pensia celui care a plecat din viață. Această lege va fi aprobată în următoarele săptămâni”, a spus Igor Dodon.

– Majorarea alocației lunare de stat pentru veteranii de război (de la 100 de lei la 300 de lei), pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan. De acest ajutor vor beneficia circa 20,5 mii persoane.

– Majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic. În cazul medicilor și farmaciștilor aceasta va crește de la 45 000 lei la 120 000 lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii – de la 36 000 lei la 96 000 lei.

– Majorarea salariilor în sectorul bugetar va constitui în medie 10%. Totodată, pentru unele categorii cum ar fi profesori și educatori, majorarea va fi de 17,6%, pentru bibliotecari și angajați în domeniul culturii – cu 30%, pentru asistenții sociali – cu 16%.

Astfel de ședințe în formatul Președinte – Premier – Speaker vor fi organizate în fiecare zi de luni, în cadrul cărora vor fi discutate prioritățile și sarcinile pentru întreaga săptămînă.