Ex-ministrul finanțelor, Ion Chicu, desemnat candidat la funcția de premier. Are 15 zile să prezinte programul și echipa

Președintele țării, Igor Dodon, a semnat decretul privind desemnarea consilierului prezidențial Ion Chicu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Potrivit lui Dodon, Chicu este o persoană tehnocrată, profesionist și care nu a făcut parte din niciun partid.

Am constatat că PSRM și ACUM sunt în imposibilitatea de a propune un prim-ministru comun, PD nu dorește să facă alianță cu nici unul din cele două partide, iar Partidul Șor vrea anticipate. Candidatura pe care o înaintez pentru funcția de prim-ministru este una acceptabilă pentru toți deputații din Parlament, este un profesionist de carieră și un om cu o experiență bogată în politici economice și sociale, capabil să asigure o viață mai bună pentru cetățeni”, a declarat Igor Dodon.

Conform legislației, Ion Chicu are la dispoziție 15 zile pentru a-și prezenta echipa și programul.

În cazul în care prim-ministru propus de mine nu va acumula majoritatea voturilor, cel mai probabil, se va ajunge la alegeri anticipate, iar cei care au provocat această criză și o mențin în continuare, urmează să răspundă în fața cetățenilor pentru banii care vor fi cheltuiți, dar și pentru haosul pe care l-au generat în țară”, a adăugat Dodon.

Ion Chicu are 47 de ani, are studii superioare în domeniul economic. Pînă în 2005, a activat în sectorul privat, iar ulterior a ocupat funcția de Șef al Departamentului Reforme Structurale la Ministerul Economiei și Comerțului.

În perioada 2006-2008 a fost vice-ministru al finanțelor, iar în perioada 2008-2009 a fost Consilier pe probleme economie și de politică externă al Prim-ministrului Zinaida Greceanîi.

În perioada 2010-2017 a activat în mai multe proiecte în domeniul finanțelor publice, inclusiv în cadrul Băncii Mondiale.

În ianuarie 2018 a devenit Secretar General al Ministerului Finanțelor, iar din decembrie 2018 pînă iunie 2019, a ocupat funcția de ministru.

Din iulie 2019 și pînă în prezent ocupă funcția de Consilier al Președintelui țării.

Este căsătorit și are trei copii. Posedă limbile rusă și engleză.