Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Maia Sandu va propune candidații la funcția de procuror general

privesc.eu

Prim-ministrul Maia Sandu va selecta cel puțin doi candidați pentru funcția de Procuror General pentru a-i înainta Consiliului Superior al Procurorilor. Decizia vine după ce ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la această funcție. De menționat că membrii comisiei responsabilă de concurs a ales patru deja patru candidați.

Oamenii cer de la guvern, de la mine ca prim-ministru, să le asigurăm o viață mai bună și dreptatea mult așteptată. De aceea am decis să-mi asum răspunderea politică pentru identificarea unor candidați la funcția de procuror general în care să am încredere maximă că vor lucra pentru oameni. (…) Din păcate, procesul de evaluare a candidaților pentru funcția de procuror a fost viciat. Am văzut probele prezentate de doamna Ministru Stamate. Am optat pentru o comisie independentă și pluralism de opinii. Dar, într-un final, responsabilitatea pentru acest proces ne aparține. Trebuie să ne asumăm schimbarea radicală de care avem nevoie cu toții”, a declarat Maia Sandu la ședința de astăzi a Guvernului.

Astfel, conform articolului  17  alin.(5) din  legea  procuraturii, prim-ministrul va înainta lista scurtă de candidați la funcția de Procuror General către CSP. Ulterior, CSP va alege unul dintre cei înaintați de Prim-ministru și va propune candidatul la funcția de Procuror General Președintelui țării.

”În funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritate și de alte calități personale, Prim-ministrul preselectează conform procedurii aprobate potrivit alin.(3) cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și   transmite lista candidaților preselectați și dosarele acestora Consiliului   Superior al Procurorilor.”