Fisc-ul reamintește: 25 iunie – termenul limită de achitare a impozitului pe venit în rate

bnm.md

Serviciul Fiscal de Stat informează că termenul limită de achitare a impozitului pe venit în rate pentru trimestrul II al anului 2019 este data de 25 iunie (art. 84 din Codul fiscal).

Astfel, agenții economici care aplică regimul general de impunere (12% din venitul impozabil) sunt obligați să achite 1/4 din:

     a) suma calculată drept impozit ce urmează a fi plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul 2019; sau

     b) impozitul ce urma să fie plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul precedent.

Potrivit art. 261 alin. (6) din Codul Fiscal, neplata sau plata incompletă a impozitului pe venit în rate se sancționează cu amendă în cuantum calculat, în modul stabilit la art.228 alin.(3), unei perioade cuprinse între data stabilită pentru plata acestui impozit şi data stabilită pentru prezentarea declarației fiscale.

Suma neplătită a impozitului pe venit se determină ca diferenţă dintre impozitul calculat şi plătit de contribuabil şi impozitul pe care acesta era obligat să-l plătească. Impozitul pe venit care urmează a fi plătit, reprezintă cea mai mică mărime din impozitul calculat care urma să fie plătit în anul precedent sau 80% din suma definitivă a impozitului din anul curent, scăzându-se trecerile în cont (cu excepția impozitului plătit în rate).

   Informații suplimentare la subiectul în cauză pot fi obținute prin apelarea Centrului unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat, la numărul de telefon – 0 8000 15 25 (apel gratuit).