Protest la Praga: circa un sfert de milion de cehi au cerut demisia premierului Babis

Aproximativ un sfert de milion de cetăţeni cehi au protestat duminică la Praga pentru a cere demisia primului-ministru Andrej Babis, în cel mai mare miting de nemulţumire publică de la Revoluţia de Catifea din 1989 încoace, care a dus la căderea comunismului, potrivit Reuters.

Mitingul din parcul Letna a fost punctul culminant al unei serii de demonstraţii din ultimele săptămâni împotriva lui Babis, care s-a confruntat cu mai multe anchete privind presupuse fraude şi conflicte de interese, acuzaţii pe care acesta le-a negat în mod vehement.

Organizatorii au declarat că aproximativ 250 000 de persoane au participat la mitingul de duminică. Operatorul de telefonie T-Mobile a anunţat că în urma analizei utilizării reţelei numărul de participanti a fost de peste 258.000. Un purtător de cuvânt al poliţiei a refuzat să ofere o estimare.

Populaţia totală a Republicii Cehe este de 10,7 milioane de locuitori.

Protestatarii au purtat bannere cu mesajele: “Demisionează”, “Ne-a ajuns”, “Nu vom renunţa la democraţie”, iar alţii au fluturat steagurile cehe şi ale UE. Multe familii au adus copii la protest, ceea ce arată că a fost paşnic ca şi alte proteste recente împotriva lui Babis şi a ministrului justiţiei.

Poliţia a propus în aprilie ca Babis, un om de afaceri miliardar, devenit politician, uneori asemănat cu preşedintele american Donald Trump, ar trebui să fie acuzat oficial pentru fraudă cu fonduri europene, accesate acum un deceniu, pentru a construi un hotel şi un centru de conferinţe in apropiere de Praga. El neagă orice acuzaţie.

Numirea unui nou ministru al justiţiei, imediat după anunţul poliţiei, a determinat demonstraţii pe fondul temerilor că Babis ar încerca să influenţeze ancheta. Babis a negat, de asemenea, această acuzaţie.

sursa: mediafax.ro