Captură de droguri în valoare de un milion de lei | FOTO | VIDEO

Pe parcursul a două luni, angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în conlucrare cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au documentat acțiunile ilegale ale membrilor unei grupări criminale, specializați în transportarea prin contrabandă a drogurilor pe traseul Uniunea Europeană (Spania/Italia)-Republica Moldova-Federația Rusă.

Membrii grupului criminal au procurat mai multe mijloace de transport, în care au confecționat artizanal locuri speciale unde ascundeau drogurile, pe care le transportau în Republica Moldova din Uniunea Europeană și ulterior în Federația Rusă.

În data de 30 mai 2019, în punctul de trecere Leușeni, pe sensul de intrare în Republica Moldova a fost stopat un mijloc de transport cu numere de înmatriculare românești. Autoturismul era condus de un bărbat cu dublă cetățenie, a R. Moldova și a României, care anterior a mai fost condamnat pentru săvârșirea de infracțiuni analogice.

În cadrul efectuării percheziției, în automobil au fost depistate circa 12 kg de droguri – „hidropon” (marijuana), împachetate în folie de staniol și material polimeric. Totodată, s-a stabilit că suspecții comercializau 1 kg de „hidropon” la un preț de 4 500 de euro. Valoarea totală a drogurilor sechestrate se estimează la un milion de lei.

Concomitent, în urma desfășurării perchezițiilor a fost reținut organizatorul infracțiunii, care se afla la volanul mijlocului de transport, în privința lui fiind eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile.

Totodată, sunt efectuate măsuri speciale de investigație în cooperare cu organele de drept din România, pentru depistarea locului aflării altor două persoane, membri ai grupului criminal – care la moment se eschivează de la organul de urmărire penală.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, făptuitorii riscă o pedeapsă pentru săvârșirea de contrabandă până la 10 ani de închisoare, iar pentru circulația ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare o pedeapsă cu închisoare până la 15 ani.