Expert IPRE: PDM va acumula un scor mai bun, în cazul unui scrutin parlamentar anticipat

pdm.md

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Partidul Democrat din Moldova va acumula un scor mai bun. Este opinia expertului asociat al Institutului pentru Politici Europene, Mihai Mogîldea, exprimată într-un comentariu pentru Pro TV Chișinău.

”PD-ul și-a schimbat retorica în toamna anului trecut, prezentându-se drept o formațiune pro-Moldova. Astfel, în cazul unor alegeri anticipate, această tendință s-ar accentua. PD ar putea obține un scor mai mare cu până la 7 procente”, a declarat expertul citat.

Specialistul atrage atenția că, la alegerile din 24 februarie, moldovenii au votat mai puțin geopolitic. Iar în cazul scrutinului anticipat, această tendință se va accentua. Ca urmare, vor fi afectate PSRM și partidele din blocul politic ACUM – PAS și PPDA.

Amintim că, recent, Curtea Constituțională a decis că, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, se va vota în baza aceluiași sistem electoral mixt. Potrivit magistraților, în cazul modificării frecvente sau târziei a normelor electorale, existând riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului la a fi ales.