Analiză: Politicile eficiente ale Guvernului au determinat o creștere simțitoare a cererii pentru creditele bancare

Cererea moldovenilor pentru creditele bancare, în special cele imobiliare și de consum, a crescut simțitor în primul trimestru 2019. Într-o analiză publicată pe pagina Poșta de Știri de pe Facebook, se spune că numărul mare de solicitări pentru aceste două tipuri de împrumuturi este influențat de Programul guvernamental Prima Casă, de reforma salarială, dar și cea a pensiilor, promovate de Guvern.

În analiza citată se mai spune că politicile Guvernului au permis creșterea veniturilor pentru mai multe persoane, iar acest lucru facilitează contractarea creditelor de consum pentru finanțarea unor cheltuieli curente sau pentru procurarea în credit a unor bunuri (de utilizare pe termen mediu sau lung).

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, citate de Poșta de Știri, în primul trimestru a.c., suma creditelor noi acordate a crescut cu 32,4%, un ritm de șase ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în trimestrul unu 2018 – 5,4% și de aproape două ori mai mare decât cel înregistrat pe tot parcursul anului 2018 – 17,8%.

După efectele negative provocate de criza bancară din anii 2014-2015, anul 2019 va fi al treilea consecutiv în care suma creditelor noi acordate de către bănci va fi în creștere. Acest fapt demonstrează că sistemul bancar s-a restabilit integral, dar și că stabilitatea macroeconomică facilitează cererea pentru credit”, se mai spune în analiza citată.