Spălarea a 200 de miliarde de euro prin Danske Bank, mușamalizată de Autoritatea Bancară Europeană

Cu o săptămână în urmă, pe 16 aprilie, Consiliul de Supraveghere al Autorității Bancare Europene (EBA) a votat să fie respins schița de raport privind încălcările în activitatea autorităților daneze și estoniene de reglementare, care nu au putut identifica operațiunile de spălare a banilor prin Danske Bank.

Versiunea raportului a fost “respinsă în mod decisiv” de către Consiliu și, deși unii membri au recunoscut că au existat eșecuri în supravegherea celor două autorități de reglementare, acestea “nu constituie o încălcare a legii UE”, se menționează în scrisoarea EBA adresată Comisiei Europene la 26 aprilie.

În același timp, potrivit Financial Times, în raportul de 45 de pagini scrie, de fapt, că au fost depistate patru cazuri de încălcare a legislației UE, printre care fiind depistate și deficiențe semnificative în cooperarea cu băncile din Danemarca și Estonia sau lipsa unei monitorizări eficiente a expertizei financiare și juridice în Danske. În raport, sunt propuse, de asemenea, măsuri de remediere a situației din aceste două țări.

Scandalul cu Danske Bank a izbucnit în 2018, când a devenit cunoscut faptul că în 2007-2015 prin filiala sa, în Estonia, au fost spălate 200 de miliarde de euro din Rusia și din alte țări CSI. Este vizată și Republica Moldova.

sursa: realitatea.md