Doi șefi de schimb și un controlor de bilete de la Gara de Nord, reținuți: storceau bani din operatorii de transportProcurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, au descins astăzi dimineață la Gara de Nord Chișinău, dar și la domiciliul și în automobilele unor angajați ai instituției, în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de luare de mită.

În perioada 2016 și până în prezent, șefii de schimb, dispecerii, controlorii de bilete și casierii din cadrul S.C. ”Gara de Nord”, acționând contrar normelor imperative, în scop de profit și de comun acord cu alte persoane, la moment neidentificate, au organizat o schema infracțională de extorcare a mijloacelor bănești ce nu li se cuvin de la operatorii de transport, manifestată prin pretindere, acceptare și primire lunară în mediu a sumei de 45 mii lei, făcând uz de faptul că pot crea impedimente în activitatea operatorilor de transport.

În urma operațiunilor de astăzi au fost încătușate trei persoane: doi șefi de schimb și un controlor de bilete. Aceștia sunt reținuți pe un termen de 72 ore.
La moment se efectuează acțiuni de urmărire penală cu participarea persoanelor reținute. 

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă în mărime de la 2350 la 4350 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 7 ani. În ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 7 ani.

Menționăm că tot astăzi, procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu angajații Direcției Nord al CNA au efectuat percheziții în cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”. Este vorba despre o cauză penală ce vizează fapte de delapidare a averii străine și corupere pasivă.