Actorul Vladimir Zelenski câștigă alegerile din Ucraina

Actorul Vladimir Zelenski câştigă alegerile din Ucraina, conform rezultatelor preliminare ale celui de-al doilea tur de scrutin, care a avut loc ieri, 21 aprilie.

Conform datelor CEC, după prelucrarea a peste 90 la sută din buletinele de vot, Zelenski acumulează 73,17%, iar contracandidatul său, Vladimir Poroșenko – 24,5%.

Cele mai multe voturi Zelenski le-a acumulat din regiunile Dnepropetrovsk, Zaporojie, Lugansk și Odessa – peste 87% voturi.

Prezența la urne a fost de 62,07%, mai mare decât în primul tur al alegerilor.

Vladimir Zelenski nu are experiență în politică. Acesta a devenit cunoscut după ce a interpretat rolul unui profesor de istorie devenit subit preşedinte, în serialul televizat “Slujitor al poporului”. Mulți observatori sunt de părere că anume acest serial a contribuit substanțial la succesul lui Zelenski.

La vârsta de 41 de ani, Zelenski ar fi cel mai tânăr președinte al Ucrainei. Este fiul unui profesor universitar din Krivoi Rog.

Criticii îl suspectează pe Zelenski de legături cu omul de afaceri Igor Kolomoiski din Dnipro, fostul Dnipropetrovsk, cu scopul de a preveni realegerea lui Poroșenko, scrie dw.com.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, în schimb, susține că Vladimir Zelenski ar putea fi finanțat de serviciile speciale de la Moscova, după ce a fost spartă poşta electronică a lui Dmitri Havchenko, un luptător din Donbas.

Zelenski însă neagă orice cooperare politică în alegerile prezidențiale.