Francezii au donat 750 de milioane de euro pentru reconstrucția Catedralei Notre-Dame

Incendiul de la catedrala Notre Dame a declanşat un val uriaş de emoţie în întreaga lume. Miliardarii lumii s-au oferit deja să doneze averi pentru reconstrucţia monumentului. S-au strâns până acum 750 de milioane de euro, de cel puțin patru ori mai mult faţă de cât s-a estimat că ar costa refacerea catedralei, notează a1.ro.

Element central al slujbelor religioase din Notre Dame, coroana de spini pe care Iisus ar fi purtat-o înainte de crucificare a fost salvată de flăcări. Pompierii au recuperat şi o mantie în care ar fi fost îmbrăcat Ludovic al IX-lea al Franţei când a adus coroana de spini la Paris. Iar marea orgă, unul dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale din lume, este în stare bună, au anunţat autorităţile franceze.

Statui şi picturi nepreţuite fac parte din patrimoniul catedralei Notre Dame. Intacte au rămas şi cele 16 statui de pe acoperişul catedralei doar pentru că au fost demontate săptămâna trecută pentru a fi restaurate. 

Rivale în afaceri, trei dintre cele mai bogate familii din Franţa şi-au solidarizat efortul pentru reconstrucţia catedralei din inima Parisului. Deţinătoarele unora dintre cele mai apreciate branduri vestimentare de lux la nivel mondial au donat împreună 600 de milioane de euro. Unul dintre donatorii celebri este soţul actriţei Salma Hayek.