Dodon anunță condițiile socialiștilor pentru ACUM: vor funcțiile de speaker și conducerea la Interne, Externe, Apărare și Reintegrare

Şeful statului, Igor Dodon, a făcut primele declaraţii după şedinţa Consiliului Republican al PSRM. Acesta a spus că socialiştii sunt gata să facă o coaliţie de guvernare cu blocul ACUM, dacă binomul PAS – PPDA renunţă la ideea privind crearea unui guvern minoritar.

“Eu ca şef al statului nu voi accepta guvernul minoritar. Poziţia Consilului Republican al PSRM este următoarea: suntem disponibili să creăm majoritate parlamentară cu guvern funcţional, nu minoritar, cu blocul politic ACUM, dacă nu atunci anticipate. Este poziţia pe care insistăm şi de la care se pot începe negocieri. Coaliţie de guvernare, ne aşezăm, discutăm condiţiile, cât o să fie această coaliţie vedem, dar niciun fel de Guvern minoritar. Guvern funcţional, propus de majoritatea parlamentară”, a declarat Dodon.

Preşedintele ţării a mai spus că în cadrul şedinţei nu s-a discutat despre o eventuală coaliţie cu PDM: “Nu a fost examinată, astăzi, varianta de coaliţie cu Partidul Democrat”.

Potrivit lui Dodon, socialiştii vor funcţia de preşedinte al Parlamentului, Ministerul Afacerilor de Externe, cel al Apărării şi MAI. 

“Condiţiile principiale care nu pot fi supuse interpretării sunt pachetul de legi al PSRM, SIS să revină în subordinea administraţiei prezidenţiale şi partajarea unor atribuţii, funcţia de preşedinte al Parlamentului, pentru această funcţie se propune doamna Zinaida Greceanîi. Totodată, PSRM este disponibil să delege în următorul Guvern reprezentanţi pe următoarele domenii: politici externe, cel al apărării, ordinea publică şi reintegrarea ţării”, a punctat Igor Dodon.

sursa: publika.md