Chişinău
-4C
Căderi uşoare de zăpadă
Umiditate: 74%
Vânt: 20km/h North
Presiunea: 1037

Parada militară de la Tiraspol | Rogozin scrie pe Facebook, MAEIE vrea solicitări în scris

sursa foto: abcnews.md

Parada militară de la Tiraspol la care au participat 36 de unități militare ale Federației Ruse este una ilegală și dă dovadă că Federația Rusă încă face abuz și folosește Armata a 14-a pe teritoriul RM, cel puțin așa susține Gheorghe Brega, vicepremierul Guvernului Republicii Moldova.

Solicitat telefonic, Gheorghe Brega, a declarat pentru Today.MD că parada organizată la Tiraspol este una ilegală, iar în acest caz ar trebui să reacționeze Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„Este ceva ilegal, iar aceasta dovedește încă odată că Federația Rusă face abuz de Armata a 14-a aflată în stânga Nistrului. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ar trebui să reacționeze în acest caz, să-l cheme pe atașatul militar și pe ambasadorul rus să dea explicații, să prezinte o notă informativă prin care să explice motivele pentru care au încălcat unele înțelegeri”, a precizat Brega.

Am încercat să obținem o reacție de la MAEIE, însă potrivit ofițerului de presă Andrei Toma, la asemenea întrebări trebuie să ne adresăm cu o solicitare în scris și să așteptăm răspuns în termenii stabiliți de lege. Am expediat solicitarea, însă până la această oră încă nu am primit niciun răspuns, am insistat să obținem un comentariu pe cale verbală, însă reprezentantul MAEIE susține că nu noi ar trebui să stabilim orarul de lucru a celor de la minister.

Ministrul MAEIE, Andrei Galbur, nu a răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Today.MD și nici la mesaje, potrivit unor surse, acesta s-ar afla peste hotarele RM.

Mai multe detalii nu am putut afla nici de la George Balan, șeful Biroului pentru Integrare, acesta ne-a spus scurt pe doi că se află într-o ședință și nu poate vorbi.

Este de menționat că la data de 9 mai, cu ocazia celei de-a 71-a aniversare de la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, în stânga Nistrului a avut loc o paradă militară la care au participat unități de tehnică militară a Federației Ruse. Potrivit interfax-russia.ru, la eveniment, în premieră, au participat 36 de unități de tehnică militară rusă și a armatei separatiste de la Tiraspol.

Despre parada militară organizată de așa zisul regim de la Tiraspol în comun cu militarii ruși a scris și vicepremierul rus Dmitri Rogozin, pe pagina sa de facebook.

În contextul evenimentelor din ultimele zile, când atât liderul PSRM, cât și adepții săi s-au opus și au criticat dur prezența militarilor Regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, care participă la exercițiul comun „Dragon Pioneer” desfășurat în Republica Moldova, am încercat să aflăm părerea liderului socialist despre prada militară rusă de la Tiraspol. Igor Dodon a evitat să comenteze și a închis receptorul, precizând că este la cimitir și nu poate vorbi, iar astăzi a zis că este într-o ședință și nu poate vorbi

Ministrul Apărării Anatol Șalaru, la fel ca și vicepremierul Gheorghe Brega, a declarat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, ar trebui să-l cheme pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău să dea explicații.

Șalaru a mai adăugat că anterior atașatul militar al Federației Ruse a fost chemat la discuții la Ministerul Apărării, unde i s-a comunicat că participarea trupelor ruse la parada de 9 mai de la Tiraspol ar putea fi calificată ca un act neprietenos.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.