C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

VIDEO | Harta României Mari, harta discordiei

Harta României Mari, devenită, joi, subiect de scandal în plenul Parlamentului, este colac de salvare pentru elevii de liceu care se pregătesc pentru susținerea examenelor. Donația primită de statul nostru vine din partea a două organizații nonguvernamentale și constă în oferirea a 530 de hărți ce urmează să fie distribuite în mai multe instituții de învățământ din țară. Costul donației se ridică la 20 de mii de lei.

Elevii liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală sunt printre primii beneficiari ai donației sub formă de hărți ale României Mari. Potrivit lor, aceste materiale, la fel ca alte tipuri de hărți, din oricare altă perioadă istorică, sunt binevenite pentru îmbunătățirea procesului de acumulare a cunoștințelor.

Ana POPESCU, elevă

Harta este foarte utilă, deoarece ne informează atât pe plan politic, cât și economic, fiindcă României Mari i se alătura Basarabia, Bucovina și Transilvania.”

Antonela AXENTIE, elevă

Harta dată ne vorbește despre legea administrativă care a fost adoptată în România Mare în 1925.”

Profesorii susțin că hărțile constituie un suport didactic auxiliar pentru disciplina „Istoria românilor și universală” și corespunde programei școlare.

Claudia NEDELEA, profesoară de istorie

O zi a țării în care locuiești este o istorie, cu atât mai mult o perioadă atât de îndelungată, de 22 de ani. E clar că este binevenită donația.”

Boris VLOSATÂI, istoric, directorul liceului român-francez „Gheorghe Asachi”

Harta respectivă reprezintă România Mare din anii 1918-1940. Se folosește în clase terminale, unde, după curriculum școlar, se studiază perioada de formare a statului România Mare.”

Donaţia hărților tematice „Organizarea Administrativă a Regatului României. 1930” pentru disciplinele Istoria Românilor și Universală a fost făcută de către „Radio Datina” în parteneriat cu Platforma Acțiunea 2012. Cinci sute treizeci de hărți au fost tipărite în România și distribuite în gimnaziile și liceele din Republica Moldova. 

Vlad CARAGEA, coordonatorul fundației AO „Radio Datina”

Această nevoie și această necesitate era destul de mare. Din câte cunosc eu, profesorii procurau aceste hărți din bănuții lor sau din contribuțiile părinților. Dar din parte statului nu au avut până acuma.”

Conform unui ordin al Ministerului Educației, hărțile urmează să fie donate în toate instituțiile de învățământ preuniversitar din țară, lucru care îi nemulțumește pe socialiști. Deputatul PSRM Vlad Batrancea a rupt harta Romaniei Mari în plenul Parlamentului de la Chișinau, în timpul dezbaterilor.

Reacția ministrului Educației, după ruperea hărții, a fost una cumpătată.

Corina FUSU, ministrul Educației

Drept urmare a comentariilor şi interpretărilor distorsionate apărute în legătură cu donația sub formă de hărți, Ministerul Educației precizează că donația de hărți... are scopul de a susține procesul de completare a suportului didactic, necesar pentru desfășurarea procesului educațional la unele discipline. Ministerul Educației salută inițiativa tuturor partenerilor educaționali de susținere și eficientizare a procesului educațional în vederea asigurării unui învățământ de calitate în Republica Moldova.”

Fundația Acțiunea 2012 a început capmania de donare a hărților de pe 1 decembrie și a dat asigurări că acestea urmează să ajungă în toate instituțiile de învățământ preuniversitar din țară.”

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.