C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

VIDEO EXCLUSIV - Atrocitățile din orfelinatul groazei

Imagini cutremurătoare la Casa Internat pentru copii cu dificiențe mintale din Orhei. Un băiețel cu penisul rupt, pacienți cu vânătăi și cu alte urme de violență sălbatică, gândaci care se plimbă nestingheriți alături de hrana asistaților - iată doar câteva dintre scenele cumplite înregistrate de psiho-pedagogul instituției, Nina Botnaru. Salariata a făcut mărturisiri exclusive pentru Today.md, după ce autoritățile ar fi refuzat să ia măsuri pentru a opri abuzurile. Atenție, imaginile vă pot afecta emoțional!

Aceste imagini horror au fost filmate în Casa internat pentru copii cu dificiențe mintale din Orhei. Camera a surprins copii ţintuiţi la pat, închiși cu orele în toalete, bătuți peste mâini și peste picioare. Scenele au fost filmate de psiho-pedagogul unității, care spune că angajații centrului nu sunt străini de atrocități.

NINA BOTNARU psiho-pedagog Casa Internat Orhei 

"Copiii ar trebui să primească de la educatori de obicei acea doză zilnică de energie, emoții pozitive și dorința de a trăi, pentru că, atunci când ei nu au o ocupație potrivită, ei încep să își roadă unghiile până la sânge, își mănâncă urechile unui altuia. Se întâmplă foarte multe probleme. Copilul trebuie să fie mereu ocupat, dar nu țintit pe scaun din ura cuiva"

Beneficiar Casa Internat Orhei

"Nu puteam să vorbesc, nu îmi dă voie să mă plimb, stau închis. Mă tem!".

Beneficiar Casa Internat Orhei

"Mă dumnezeiește, suduie, strigă, nu îmi dă voie să mănânc. Mănânc mai puțin, nu îmi dă cât vreau eu".

În centrul din Orhei se află internați peste 200 de băieți cu dizabilități psihice și fizice. Iar cuvintele de ordine sunt nepăsarea și abuzul, susține psiho-pedagogul. O demonstrează filmările în care pe trupurile pacienților se văd răni, unele dintre ele cumplite. Hrana arată jalnic, iar gândacii mișună pretutindeni. Neglijența angajaților are adesea consecințe grave pentru copii.

NINA BOTNARU psiho-pedagog Casa Internat Orhei

"Atunci când am văzut penisul rupt, m-a interesat în primul rând politica internă a instituției, înainte de orice cum va reacționa directoarea. Răul a fost făcut, nimic nu se poate schimba. Iată de ce mi-am dorit ca despre acest caz să se vorbească, este o eroare gravă în îngrijirea copilului. Această acțiune nu a fost intenționată, dar a fost o eroare despre care trebuia să se discute cât mai des, pentru a schimba ceva în viitor, doar din simplu motiv că dădaca a înhățat scutecul împreună cu acest mic organ genital și l-a rupt". 

Nina Botnaru lucrează de peste 15 ani la școala internat. Femeia a încercat să-i apere pe pacienți de abuzuri, dar spune că s-a pomenit ea însăși amenințată.

NINA BOTNARU psiho-pedagog Casa Internat Orhei

"Dacă încercam să vorbim, să adresăm întrebările care ne macină, directoarea ne spunea să ne închidem gurile, pentru că nu sunt problemele noastre, și nu avem dreptul să le abordez. În caz contrar, ne va concedia și vom rămâne fără lucru. Iar noi știm cât e de greu să obții un loc de muncă".

La fața locului, echipa noastră a găsit pustie curtea instituției, deși era trecut cu mult de ora de plimbare a copiilor. Directoarea ne-a invitat să vizităm atelierul de creație, unde i-a pus pe baieți să ne explice că internatul este raiul pe Pământ.

VICTOR POCNEA 25 de ani, beneficiar

"Aici mă simt foarte bine, am crescut aici de mic copil, aici am fost educat, aici am fost pus pe picioare, și sunt foarte bucuros".

ION STANEV 21 de ani, beneficiar

"E foarte frumos în această instituție, sunt mulțumit, și sunt îngrijit".
imagini cum băieții muncesc

Față de neglijența subordonaților săi, directoarea s-a arătat foarte indulgentă.

LIDIA POPA directoarea Orfelinatului de băieți din Orhei

"Referitor la situația cu penisul, deci a fost o zgârâietură, care de la urină s-a infectat un pic și deci dădaca a recunoscut, deci din ne atenție a atins cu vârful unghiei respectivul loc schimbându-i pampersul, deci nu a fost cazul atât de grav, puteți sta de vorbă și cu medicul".

"Este un grup de persoane care se ocupă, practic sunt salarizați de cineva sau angajați care probabil se ocupă de demigrarea instituției". 

Sub ochii noștri, unii copii au fost scoși în curte și aliniați lângă un perete. Alții, mai mari, au fost lăsați la locul de joacă. 

DORA VULPE, infirmiera grupei nr. 15 Orfelinatul de băieți din Orhei

"Poate el oleacă s-a lovit de cărucior, poate, da nu sunt vânătăi, mânia lui Dumnezeu, nimeni nu îi bate aici. Când m-am angajat la lucru aici, chiar m-am dus acasa cu ochii în lacrimi, nu știu dacă am să pot să lucrez aici, acolo e tare mare jale. Cum ți se ridice mâna să asupra la un așa copil, vorbesc și mi se scoală părul pe mine".

Însă tot unul dintre acești tineri care în fața camerei se declarau fericiți ne-a sunat imediat ce am părăsit internatul, ca să ne explice că am asistat la un spectacol bine regizat.

"A spus că: vedeți iată o venit presa, Doamne ferește să spuneți ceva, vă umflu boturile.

Ne suduie, strigă, Dumnezeii mătii, Doamne ferește ce e cu dânsa".  

"Avem nevoie de libertate, nu ne dă voie să ieșim de aici, ne ține închiși, între patru păreți, și avem nevoie de ieșire."

Surse din interiorul centrului afirmă că directoarea a fost chemată la Ministerul Muncii Protecției Sociale și a Familiei ca să dea explicații, imediat după vizita echipei Today.md. 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]md

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.