C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

Oficial UNICEF: Moldova se află pe calea cea bună în implementarea reformelor în domeniul protecției copilului

sursa foto: allmoldova.com

Republica Moldova se află pe calea cea bună în implementarea reformelor în domeniul protecției copilului. Declarația a fost făcută de către Afshan Khan, Directorul Regional al Oficiului UNICEF pentru Europa și Asia Centrală în cadrul unei întrevederi bilaterale cu Oxana Domenti, ambasadorul țării noastre în Elveția.

Ambasadorul Domenti a trecut în revistă reformele implementate de Republica Moldova în ultimii ani și rezultatele obținute în implementarea Convenției privind Drepturile Copilului, mulțumind UNICEF pentru susținerea acordată în acest sens.

La rândul său, Directorul Khan a afirmat că, în viziunea UNICEF, experiența Republicii Moldova poate fi luată drept exemplu pentru regiune la mai multe capitole. Aceasta a remarcat îndeosebi reforma sistemului de protecție socială a copilului și a familiilor cu copii, rezultatele obținute în procesul de dezinstituționalizare și înlocuirea serviciilor rezidențiale cu servicii comunitare de tip familial, dezvoltarea rețelei de asistenți sociali și personali, integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale, îmbunătățirea mecanismului de oferire a alocațiilor și prestațiilor sociale, țintite spre familiile cu copii și bazate pe evaluarea necesităților, îmbunătățirea accesului la servicii medicale și reducerea mortalității infantile la naștere.

Totodată, Directorul UNICEF a apreciat cooperarea cu autoritățile naționale și a salutat susținerea politică contantă la nivel înalt pentru reformele în acest domeniu, menționând, de asemenea, rolul pozitiv pe care îl are modelul de gestionare intersectorială a politicilor privind protecția copilului în Republica Moldova prin intermediul Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului, prezidat la nivel de Prim-ministru. Oficialul ONU a mai menționat că UNICEF consideră pozitivă includerea subiectului în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și că în discuțiile cu Uniunea Europeană recomandă UNICEF replicarea modelului în alte acorduri semnate de UE, inclusiv în procesele de pre-aderare.

Interlocutorii au avut un schimb de opinii și cu privire la principalele provocări cu care se confruntă Republica Moldova, în special fiind discutate problematica migrației, a imunizărilor cât și dificultățile emergente precum siguranța în spațiul virtual și competențele de utilizare a noilor mijloace de comunicare. În contextul vaccinărilor, Directorul UNICEF a felicitat autoritățile pentru gestionarea cu succes a epidemiei de rujeolă și a reiterat susținerea organizației pentru campania de informare a părinților și cadrelor medicale cu privire la importanța vaccinării.

sursa: allmoldova.com

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.