Chişinău
5C
Cer acoperit
Umiditate: 81%
Vânt: 9km/h ENE
Presiunea: 1025

INVESTIGAȚIE | Afaceriști pentru care chinurile bolnavilor înseamnă bani foarte mari sau explicația ”scandalului insulinei”

sursa foto: sq.com.ua

Un scandal legat de achiziția insulinei a izbucnit recent, fiind aplificat de unele instituții de presă. Esența acestuia se rezumă la faptul că pe piața locală este oferit acum un preparat nou, mai ieftin decât cele propuse până acum – insulină biosimilară. Oferta a deranjat o importantă  companie care până acum a controlat, practic, piața de insulină din Republica Moldova și care acum este pe punctul să piardă monopolul și veniturile fabuloase. Iată de ce firma și oamenii care trag sforile în ea au pus toate tunurile disponibile – unii medici și jurnaliști nu tocmai onești ca să discrediteze noul preparat.

Aceștia lovesc în special în faptul că medicamentul este un produs biosimilar și că nu ar fi fost supus verificărilor până acum, iar pacienții ar urma să fie folosiți pe post de cobai. Adevărul este că produsele biosimilare sunt aceleași medicamente ca și produse generice, dar pentru care a exprirat brevetul și poate fi produs și de alte companii, ceea ce presupune preț final mai mic. 

Ale cui interese sunt amenințate?

DitaEstFarm SRL, condusă de Iurii Chirtoacă este o mare firmă de distribuție de medicamente, care deține și rețeaua Farmacia Familiei. Relativ recent, a început să transfere o parte dintre contractele sale tradiționale pe o altă firmă, cu care presa de investigație i-a demonstrat deja afilierea - PHARMONY SRL, condusa de Alexandru Sarco. Această firmă cvasi-anonimă, fondată în 2015, cu sediu închiriat la un depozit de stat, care nu întrunește criteriile obligatorii de calitate de distribuție a medicamentelor GDP (Good Distribution Practice), fără experiență și masini de livrare, echipate corespunzator și cu puțini angajați, a început în ultimii ani să câștige surprinzător licitații pentru câteva programe naționale.  

https://tender.gov.md/ro/contracte-atribuite?field_num_rul_procedurii_value=&field_operator_economic_value=pharmony&field_autoritatea_contractant__value=&field_obiectul_achizi_iei_value=&field_cpv3_ca_tid=&field_data_documentului_value%5Bmin%5D%5Bdate%5D=&field_data_documentului_value%5Bmax%5D%5Bdate%5D=&field_raion_tid=All&field_idno_ca_value=

E suficient să răsfoim arhivele Agenției de Achiziții Publice, ca să găsim  sumele importante câștigate de PHARMONY la  Centrul de Transfuzie a Sângelui, medicamente oncologice produse de Roche, teste pentru glicemie Vivachek și  insuline Sanofi-medicamentul Lantus. 

În acest an, la licitația  cu  scandal, DitaEstfarm a antrenat din nou în joc pionul său – care a oferit la poziția ”insulinum glarginum” medicamentul ”Lantus”, la prețul de 72 lei.  Alți 2 ofertanți de ”Lantus” au făcut doar jocul de asigurare aparentă a concurenței suficiente.  Lupta cea mare este de fapt din cauza biosimilarului ucrainesc ”Strim”, la prețul de 62 de lei, propus de Esculap Farm SRL. Acesta din urma, în ultimii ani  intră puternic pe piață, oferind biosimilare. De menționat faptul că  medicamentul ”Strim” va apărea pe piața moldovenească în 2019, iar în anii precedenți, în lipsa concurenței, medicamentul ”Lantus” era oferit la prețuri exagerat de mari, acest lucru se vede din analiza prețului preparatului din 2016 și până acum:

”Lantus”, propus la licitație în 2016 – 286,69 lei în lipsă de concurență;

”Lantus”, propus la licitație în 2017 – 170,86 lei în lipsă de concurență;

”Lantus”, propus la licitație în 2018 - 103,02 lei în lipsă de concurență;

”Lantus oferit la licitație pentru 2019 - 72,17  lei –  a apărut concurența și prețul a scăzut cu 30% față de anul precedent și de 4 ori față de anul 2016 (!)

Reprezentantul producătorului medicamentului ”Lantus” în Republica Moldova este Vladimir G., regizorul din spatele cortinei. Rolul lui  în acest scandal a fost să alerteze opinia publică, prin intermediul asociației tinerilor cu diabet  DIA și antrenând  nume de vază din lumea medicală – profesori universitari și medici cu renume, ca să se expună împotriva acestei achiziții. De menționat că Vladimir G. a fost unul dintre cei reținuți de CNA în primăvara acestui an în procesul farmaciștilor, iar la el acasă au fost găsite plicuri cu bani și cu numele medicilor cărora urma să le ofere, pentru colaborare. Oare medicii care astăzi vin cu acuzații la adresa concurentului medicamentului ”Lantus”, tot sunt pe liste de beneficiari de plicuri? 

Acoperirea asigurată de Asociația tinerilor cu diabet  DIA

https://www.facebook.com/pg/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/about/?ref=page_internal

Această asociație, cu o misiune aparent nobilă, este de fapt folosită ca paravan pentru dezinformare cu scopul de a nu admite concurență pe piață, la comanda unuia dintre finanțatorii săi - un producător de medicamente. Cel puțin dubios este că se expun împotriva biosimilarelor și fac afirmații despre calitatea unui concurent în licitație, exact după modelul folosit de unii medici.

Ce sunt medicamentele biosimilare?

Produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete. Ca toate celelalte medicamente, preparatele biologice pot fi dezvoltate si fabricate de catre alte companii după expirarea brevetului. Dezvoltarea de medicamente biosimilare asigură accesul permanent al pacienților la biofarmaceutice sigure, eficiente și la preț  accesibil.  Medicamentele biosimilare sunt fabricate conform celei mai recente și moderne tehnologii, cu respectarea celor mai înalte standarde de calitate existente. Atât produsele originale de referință, cât și medicamentele biosimilare sunt fabricate în condiții atent controlate pentru a asigura consistența și calitatea produselor. Această practică este cunoscută drept Good Manufacturing Practices -Bune Practici de Fabricatie- (GMP). 

De ce este importantă introducerea medicamentelor biosimilare?

În general, biofarmaceuticele costă considerabil mai puțin decât produsele farmaceutice convenționale (originale) pentru fiecare pacient, iar utilizarea lor are o rată de creștere mult mai mare decât cea a pieței farmaceutice globale. Cu toate acestea, mulți pacienți nu pot beneficia de aceste medicamente, deoarece nu au acces la ele. Din acest considerent, este esențială creșterea accesului pacientilor la biofarmaceutice, iar aceasta presupune o introducere rapidă a medicamentelor biosimilare pe piață, odata ce expiră brevetele inițiale.

Cel mai recent exemplu de utilizare eficientă a biosimilarelor în Moldova este achiziția de medicamente pentru tratamentul hepatitelor C. Exact acum 2 ani, în decembrie 2016, Ministerul Sănătății anunța că a cumpărat la prețuri mici medicamente generice, produse în Egipt. Atunci, aceeași furnizori de medicamente originale, prețul cărora era de peste 20 de ori mai mari, încercau să antreneze medici și presa pentru a opri achiziția, apelând la  dezinformări și speriind pacienții, ca să nu accepte noile medicamente.  Astăzi, după 2 ani de la inițiere tratamentelor cu biosimilare, se demonstrează că autoritățile au procedat corect și judicious cu banul public. În prezent, Republica Moldova are peste 15 mii de pacienți vindecați de hepatită C, iar reacții adverse practice nu au fost înregistrate.

Este de menționat că Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Moldova verifică minuțios calitatea, siguranța și eficiența unui medicament biosimilar, la fel ca și a celui generic.

 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.