Chişinău
4C
Cer senin
Umiditate: 81%
Vânt: 11km/h East
Presiunea: 1025

PCCOCS, despre deconspirarea unui grup criminal organizat, specializat în tîlhării și jafuri | VIDEO

Conferință de presă organizată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cu tematica „Deconspirarea activității criminale a unui grup criminal organizat, specializat în tîlhării și jafuri pe întreg teritoriul Republicii Moldova”.

UPDATE // 

Ofițerii Inspectoratul Național de Investigații al IGP, Direcției generale urmărire penală cu suportul Inspectoratelor de Poliție Strășeni și Ialoveni și mascații de la  BPDS ”Fulger”, sub conducerea PCCOCS, au deconspirat și destructurat  o grupare criminală  specializată în tâlhării, jafuri, furturi de safeuri și terminale de plată  pe teriroriul țării, precum și tentative de spargere a filialei Victoriabank din localitatea Costești, raionul Ialoveni. Pentru anihilarea grupării au fost implicați peste o sută de polițiști.

Activitatea criminală a grupării a fost monitorizată și documentată în perioada lunilor septembrie 2017- iulie 2018, iar din 24 iulie a.c., polițiștii au efectuat pe teritoriul Republicii Moldova 36 de percheziții (corporale, domiciliare și în automobile). În cadrul perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat mijloace bănești (lei moldovenești, grivne, euro), bijuterii din aur, marijuana, telefoane mobile, cartele SIM, stații radio, un aparat de detectare a metalelor și mijloacelor bănești.

De asemenea, datorită competenţei profesionale a oamenilor legii, cinci membri ai grupării, printre care organizatorul au fost reținuți și arestați pe un termen de 30 de zile. Suspecții  au vârste cuprinse între 22 și 31 de ani, doi dintre care anterior judecați pentru infracțiuni patrimoniale și sunt din Strășeni, Leova, Cantemir și Comrat.

Potrivit informațiilor acumulate până în prezent, fiecare membru al grupării avea rolul  bine determinat de organizator, instigatori sau persoane care furnizau informații despre eventualele locuri care erau atacate, executori și persoane care achiziționau bunurile infracționale cu activitatea în domeniul caselor de amanet, iar capul grupării, un fost polițist, și-a aplicat cunoștințele  dobândite în aspectul camuflării activităților criminale.

Astfel, gruparea a  comis infracțiuni pe teritoriile mun. Chișinău, Bălți, Edineț, Glodeni, Strășeni, Ialoveni, Călărași, Anenii Noi, Criuleni, Orhei și altele. Polițiștii au constatat implicarea  membrilor grupării și peste hotarele țării (Federația Rusă și statele Uniunii Europene).

Suma totală a pagubei la toate infracțiunile comise și probate pînă la moment, de către grupul criminal organizat, constituie circa 2 milioane lei.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați liderul și membrii grupului criminal organizat vor fi condamnați la pedepse privative de libertate de la 10 pînă la 15 ani.

La moment de către grupul de lucru format din ofițeri de investigații a INI și  procurori PCCOCS se întreprind măsuri special de investigație și de urmărire penală pentru a identifica și reține toți membrii grupului criminal organizat și totodată a  stabili în ce infracțiuni grave și deosebit de grave au mai fost implicați membrii grupului criminal în perioada anilor 2017-2018.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.