Chişinău
5C
Cer senin
Umiditate: 61%
Vânt: 9km/h SSW
Presiunea: 1012

Premierul Filip solicită investigarea de urgență a acuzațiilor privind punerea unor diagnoze greșite copiilor în spitalele municipale

sursa foto: gov.md

Premierul Pavel Filip a reacționat după ce un medic s-a plâns pe neregulile comise în spitalele din Capitală. Acuzațiile vizează punerea unor diagnoze incorecte copiilor, pentru a obține astfel mai multe alocări de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Prim-ministrul a solicitat acțiuni prompte din partea Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Centrului Național Anticorupție.

„Nu vreau să așteptăm investigațiile și analizele Comisiei create în acest scop, ci să vă adresați la CNA, la Procuratură, astfel încât să vină ei cu o claritate pentru că, dacă s-au făcut asemenea declarații, se cunosc care sunt aceste cazuri, care sunt aceste nume care ipotetic ar fi putut să facă asemenea încălcări”, a spus premierul.

Totodată, șeful Executivului a venit cu un îndemn pentru toți cei care sesizează nereguli în sistemul medical.

„De ce se limitează doar la o postare pe facebook? Toți care văd că sunt nereguli trebuie să meargă la CNA și la Procuratură pentru a spune despre acest lucru și să informeze autoritățile statului care sunt responsabile de acest domeniu”.

În context, Centrul Național Anticorupție a informat că s-a autosesizat pe acest caz și au fost deja inițiate investigații.

Menționăm că medicul pediatru Mihai Stratulat a scris pe Facebook că, în cel puțin, două instituții medicale din Capitală - Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 - se pun diagnoze greșite la copii, pentru a primi mai mulți bani de la CNAM.

„Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din R. Moldova!!! Voi știți cum lucrează el??? Nicicum!!! Avem protocoale bune, dar implementare proastă!!! Am să vă vorbesc astăzi despre două spitale care, consider eu, ar trebui inchise, unul dintre ele - parțial închis! Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 „S. Lazo” și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduc)! De ce? Pentru că acolo nu se face medicină!!! De ce? Pentru că acolo, cu orice (problemă - n.r.) te-ai adresa, diagnoza finală este „pneumonie pe dreapta” și imediat AB!!! Pentru că acolo nu se respectă niciun protocol!!! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vicedirectorii) sunt cointeresati în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient, câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr-un program care se numește DRG și în funcție de diagnoza pacienților internați se calculează un coficient, care într-un final dictează suma de bani transferată de la CNAM la spital! Cum credeti, ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG??? Vă spun eu: bun de tot!”.

La spitalul de pe Viaduct, situatia e si mai dramatica: au deschis inca o sectie de patologie nou-nascuti, cand au vazut ca prima sectie aduce "ruble" la spital! Si vice-directorul pe pediatrie al spitalului suna zilnic in maternitate si anunta cate paturi sunt libere in ambele sectii si cati copii trebuie "dobrovolino-prinuditelino" transferati - copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticati cu asa zisa "pneumonie", pentru a aduce bani spitalului. Am vorbit doar despre aceste 2 spitale, pentru ca aici dezmatul este cel mai mare; un pic mai bine sta la acest capitol SCM Nr. 3 "V. Ignatenco" si IMSP CMC (Centrul Mamei si al Copilului)!!!

Situatia e urmatoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru ca avem paturi libere si le punem diagnostice, pentru ca trebuie sa suplinim bugetul spitalelor cu bani!!! Si eu ma intreb acum, pentru asta am facut eu medicina??? Pentru asta, Tatal meu a vrut sa fiu eu medic??? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurand manuale de Pediatrie si Neonatologie, ca sa fiu in rand cu Europa si SUA??? Multe mai am de spus!!!”,scria Stratulat.Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.