Chişinău
7C
Cer acoperit
Umiditate: 53%
Vânt: 15km/h West
Presiunea: 1019

Procuratura: Autoritățile întreprind toate măsurile pentru a elibera piloții moldoveni din Afganistan

sursa foto: jurnaltv.md

Procuratura RM s-a autosesizat în urma imaginilor apărute în presă cu piloți moldoveni ținuți în captivitate în Afganistan. Într-un comunicat de presă, instituția solicită presei, dar și persoanelor care vehiculează informații despre cei doi ostatici, să se abțină de la abordări populiste sau politice, deoarece ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare.

 

Mai jos comunicatul integral al Procuraturii: 

„Autorităţile Republicii Moldova întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei vizând cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan. 

Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, mult profesionalism şi responsabilitate. 

Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare. 

Facem apel către mass-media să manifeste maxima prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care vizează vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare populistă sau politică ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care, prin acţiunile lor, vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea, în cele mai bune condiţii, a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi în calitate de ostatici în Afganistan, punând pe prim plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate nici un moment”.

Amintim că pe 24 noiembrie 2015, elicopterul proprietate al companiei VALAN închiriat de Administraţia Statelor Unite, cu 21 de oameni la bord, a fost distrus de talibani în Nordul Afganistanului. Doi moldoveni, membri ai echipajului, au fost luați ostatici. Cel de-al treilea cetățean al RM, la fel membru al echipajului, a fost omorât. 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.