Chişinău
-1C
Cer parţial noros
Umiditate: 86%
Vânt: 7km/h North
Presiunea: 1014

Ce spune Autoritatea Aeronautică Civilă despre fisura din parbrizul avionului companiei AirMoldova

sursa foto: airplane-pictures.net

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile susțin că reprezentanții companiei AirMoldova i-au anunțat despre fisura apărută în parbrizul aeronavei de pe cursa Chișinău-Verona, iar în 72 de ore urmează să le prezinte un raport cu rezultatele anchetei despre acest caz.

 

Solicitat telefonic, Nicolae Buzu, șeful-adjunct al AAC, a declarat pentru Today.MD că șefii companiei aeronautice au anunțat imediat AAC despre fisura apărută în parbrizul aeronavei de model Airbus A319 care opera cursa aeriană Chișinău-Verona, dar și despre decizia echipajului de a întoarce avionul pe Aeroport din Chișinău la scurt timp după decolare.

„După ce au observat fisura din parbrizul extern al aeronavei, echipajul a acționat conform manualului și standardelor pentru securitatea zborurilor și au aterizat avionul în siguranță pe Aeroportul Internațional Chișinău. Preliminar se presupune că fisura ar fi fost provocată de un factor extern și nu a pus în pericol siguranța pasagerilor, care după aterizare au decolat spre Verona la bordul altei aeronave. Urmează ca reprezentanții companiei să ne prezinte rezultatele anchetei în cel mai scurt timp, conform procedurii acestea ar trebui să fie prezentate în cel puțin 72 de ore, după care vom putea oferi mai multe detalii. Cert este faptul că situația în cauză nu a pus în pericol viața pasagerilor. Situații de genul au loc în toată lumea, la noi ultima dată un caz similar a fost înregistrat, dacă îmi aduc bine aminte, în urmă cu vreo 20 de ani. Atunci a fost vorba despre un avion de model TU care a fost aterizat pe Aeroportul din Kiev”, susține Buzu.

Dumitru Niculăiță, purtătorul de cuvânt al AirMoldova, a declarat aseară pentru Today.MD că în  timpul zborului, piloții ar fi observat că a apărut o fisură în parbrizul aeronavei, iar pentru a nu pune siguranța pasagerilor, dar și a echipajului în pericol, nava a fost întoarsă din zbor. 

Reamintim că nu este pentru prima dată când aeronavele companiei AirMoldova au probleme tehnice în timpul zborului, la decolare sau la aterizare.

Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate mai multe cazuri cu implicarea aeronavelor companiei menționate mai sus, cum ar fi cel care a avut loc la începutul lunii iulie anul trecut, o altă  navă AirMoldova de tip Embraer 190/ER-ECB/ care a efectuat cursa 9U885 Chișinău-Verona, s-a defectat în timpul zborului și a fost întoarsă pe Aeroportul din Verona, unde s-a aflat timp de câteva luni.

Câteva săptămâni mai târziu, aeronava de pe cursa Chișinău - Atena la fel nu a putut decola de pe Aeroport din cauza defecțiunilor tehnice, iar înainte de acest incident o altă aeronavă a aceleiași companii a avut probleme la aterizare, după ce a făcut o pană de cauciuc pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.