C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

Școlile moldovenești cu predare în grafie latină din Transnistria nu vor mai fi persecutate

sursa foto: standard.net.au

Școlile moldovenești cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană vor activa normal, fără ca pedagogii, părinții și elevii să mai fie persecutați. Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, au semnat astăzi o decizie protocolară prin care se garantează funcționarea nestingherită a acestor școli.

 

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a precizat că  au fost discutate cu partenerii de la Tiraspol toate aspectele ce țin de buna funcționare a acestor școli, inclusiv a problemei chiriei, care până acum a fost exagerată. El a precizat că urmează să fie stabilită mărimea exactă a chiriei și s-a arătat convins că va fi vorba despre o sumă simbolilcă. De asemenea, va fi garantat accesul liber al profesorilor, părinților, copiilor la aceste instituții. Iar infrastructura școlilor va fi îmbunătățită.

”Sperăm ca în timpul apropiat condițiile din aceste școli să fie bune, să contribuie la un proces educațional de calitate și să fie atractive pentru tinerii din regiune”, a spus Bălan. 

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev a confirmat că subiectul școlilor moldovenești cu predare în grafie latină a fost unul important pentru Chișinău că administrația transnistreană a mers în întâmpinare ca să o rezolve.

În regiunea transnistreană activează în prezent opt şcoli cu predare în grafie latină: Liceul "Alexandru cel Bun", Bender; Liceul "Ştefan cel Mare", Grigoriopol; Liceul "Lucian Blaga", Tiraspol; Liceul "Evrica", Râbnița; Liceul "Mihai Eminescu", Dubăsari; Gimnaziile din Corjova şi  Roghi, Gimnaziul Internat pentru copiii orfani din Bender.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.