Chişinău
15C
Cer senin
Umiditate: 94%
Vânt: 20km/h WNW
Presiunea: 1013

VIDEO // Tone de alcool de peste Nistru, comercializat la Chișinău // INI le-a dat peste cap planurile contrabandiștilor

Trei persoane, membrii unui grup infracțional cu vârste cuprinse între 34 și respectiv 41 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău și raionul Râbnița, au fost reținute de poliție pentru afaceri ilegale cu alcool etilic și produse alcoolice contrafăcute în proporții deosebit de mari. Suspecții au prejudiciat  bugetul de stat cu peste 9 milioane de lei.

Timp de patru luni de documentare, ofițerii Direcției Investigare a fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu angajații SCAUP DP mun.Chișinău, sub conducerea Procuraturii mun.Chișinău au stabilit că gruparea infracțională era condusă de un bărbat  de 34 de ani.

Acesta, împreună cu alte persoane produceau băuturi alcoolice în zona centru a Republicii Moldova, cât și comercializau la negru alcool etilic.

Totodată, poliția a stabilit că, alcoolul era transportat din regiunea Transnistreană prin postul vamal intern r. Criuleni spre mun.Chișinău în remoci-cisterne, care sunt destinate transportării cimentului, în interiorul lor erau confecționate ascunzişuri specializate  transportării  vaselor din masă plastică cu alcool etilic.

Astfel, în urma investigațiilor efectuate, la 29 septembrie curent, forțele de ordine au reținut în flagrant membrii grupării în timp ce descărcau din două camioane peste 140 de vase de plastic cu alcool etilic a câte 22 litri fiecare, depistându-se circa peste 3000 litri de alcool, ascunse în locurile special amenajate a remorcii destinate transportării cimentului.

De asemenea, în baza declarațiilor a marturilor s-a stabilit că, schema frauduloasă este implimentată din luna iunie până în septembrie 2017, astfel, membrii grupării au transportat și comercializat aproximativ peste 120 tone de alcool etilic.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate în depozite, domicilii, automobile, au fost depistate și ridicate: aproximativ 3000 litri de alcool etilic, 6000 de sticle cu vol.1,5 l de băutură alcoolică slabă fără acte de proviniență, telefoane mobile, 650 000 lei, bani proveniți din activitatea ilegală, înscrisuri de tip ciornă a activității frauduloase a întreprinderii, un registrator video.

Totodată, au fost ridicate și două autocamioane, două remorci cisterne, aproximativ peste 52 tone de ciment, un microbuz care era destinat transportării alcoolului etilic în mun.Chișinău, un jeep de model Chevrolet.

În urma operațiunii desfășurate au fost reținuți în conformitate cu prevederile art.166 Cod Penal, trei membri ai grupării criminale, ulterior, la 30 septembrie curent, instanța de judecată le-a înaintat învinuiților arest pe un termen de 30 zile în izolatorul de detenție.

Acest caz a fost documentat în cadrul  cauzei penale sub prizma art, 248 alin. 5 Cod Penal al RM. Însă acțiunile infractorilor cad sub prisma art.241 ”practicarea ilegală a activității de întreprinzător”, art. 244 ”evaziune fiscală”, art.249 ”eschivarea de la achitarea plăților vamale ”Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Contrabanda” se pedepsește cu se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.