Chişinău
14C
Cer senin
Umiditate: 67%
Vânt: 13km/h North
Presiunea: 1020

Aproape toți cetățenii prezenți la dezbaterea regională Promo-Lex s-au pronunțat pentru schimbarea sistemului electoral

sursa foto: captura privesc.eu

Majoritatea cetățenilor prezenți la prima dezbatere regională organizată de Promo-Lex, desfășurată la Edineț, a susținut modificarea actualului sistem electoral. La dezbatere au participat circa 100 de persoane

Toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să beneficieze de drepturi legale, inclusiv pentru a candida la funcția de deputat, a menționat  primarul de Edineț Constantin Cojocaru. „Consider că am potențialul să fiu deputat, dar nu am bani. De ce mi se stopează acest drept? Astăzi pot să spun că sunt mai competent decât actualii deputați. De ce mi se spune că nu sunt competent? De ce mi se lezează dreptul de a fi deputat?”, a întrebat alesul local.
 
Pe de altă parte, o femeie a criticat faptul că majoritatea parlamentară intenționează să voteze proiectul fără a ține cont de opinia Comisiei de la Veneția. Această afirmație a fost combătută de deputatul PDM, Igor Vremea. „Proiectul va fi votat în a doua lectură doar după ce Comisia se va expune. Ținând cont de opiniile exprimate în acest aviz va fi perfecționat proiectul”, a accentuat el. Totodată, el a adăugat că proiectul a fost supus unor dezbateri ample și se bucură de sprijinul cetățenilor, 850.000 semnând în favoarea modificării sistemului electoral, notează hotnews.md.
 
Reprezentantul PLDM Marin Verenciuc a declarat că acum nu este momentul oportun pentru această modificare, chiar dacă schimbarea sistemului electoral a fost una din prioritățile partidului său încă de la fondare, în 2007.
 
Iar deputata comunistă a recunoscut că majoritatea populației susține schimbarea, dar a precizat că forțele politice trebuie să apere și punctele de vedere ale minorității.
 
Chiar dacă a participat la dezbatere, vicepreședintele PPDA Alexandru Slusari a comentat dezbaterea organizată de Promo-Lex drept „pierdere de timp”. Acesta a fost luat în furci de localnici, mai ales după ce li s-a adresat cu apelativul „poporul meu”.
 
Reprezentantul Partidului Socialiștilor Fadei Nagacevschi a menționat mai multe aspecte pozitive ale sistemului electoral mixt. „Reprezentativitatea teritorială, a minorităților etnice, lingvistice va fi mai mare. Este favorabil și pentru diasporă și pentru reintegrarea teritorială, va aduce deputatul mai aproape de cetățeni”, a declarat acesta.

După ce au ascultat toate opiniile, celor prezenți li s-a propus să voteze în mod simbolic, iar marea majoritatea a celor prezenți, cu excepție a câtorva, persoane au optat pentru modificarea sistemului electoral propusă de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor
 
În perioada 16-28 iunie, Asociația Promo-LEX va desfășura o serie de 6 dezbateri regionale pe subiectul oportunității și conținutului reformei sistemului electoral în Republica Moldova. Aceste evenimente au rolul de a amplifica discuțiile din societate pe subiectul reformei sistemului electoral prin oferirea posibilității de a prezenta viziuni contradictorii a diferitor partide politice despre oportunitatea, avantajele și dezavantajele modificării sistemului electoral din Moldova.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.