Chişinău
30C
Cer senin
Umiditate: 29%
Vânt: 13km/h ENE
Presiunea: 1011

Filip: Procesul de reducere a instituțiilor cu funcții de control a durat pe motiv că exista o rezistență de sistem mare

sursa foto: gov.md

La tentativa de a face ordine și de a reduce instituțiile cu funcții de control a existat o rezistență de sistem mare, dar până la urmă a fost înfrântă, a dezvăluit marți premierul Pavel Filip în timpul unei intervenții la deschiderea evenimentului "Moldova Automotive Days 2017".

El a menționat că reforma regulatorie a fost una din prioritățile Guvernului încă de la începutul activității, dar a durat mult, până la decizia de luni prin care instituțiile cu funcții de control au fost reduse de la aproximativ 60 la 13 inclusiv din cauza rezistenței din interior.

„Provin din mediul de afaceri și știu ce înseamnă presiunea instituțiilor cu funcții de control și aveam prea multe în Republica Moldova. A durat mult acest proces și a fost anevoios, pentru că exista și rezistența din sistem, una foarte puternică, dar am reușit”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, el a menționat că nu doar reducerea numărului instituțiilor este necesară, dar și ca aceste controale să fie previzibile și absolut transparente. „Eu sper că noi am obținut acest scop”, a concluzionat premierul Filip.

Prin reforma operată luni de Guvern în domeniul controalelor de stat, pe lângă faptul că se reduce semnificativ numărul instituțiilor cu funcții de control de la 60 la 13 și cinci regulatori independenți se face și ordine în acest domeniu. Astfel, cinci instituții vor avea domenii de activitate clar definite. Fiecare instituție va avea domeniul său de control strict delimitat, astfel, activitatea nu se va dubla ca până acum, iar instituțiile nu vor putea da vina una pe alta pentru anumite scăpări.

Astfel, au fost stabilite cinci domenii mari. De domeniul alimentar va fi responsabilă Agenţia Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).  ANSA va efectua controlul în domeniul alimentar, devenind autoritate responsabilă pentru avizarea și înregistrarea produselor alimentare noi,aprobarea ambalajului, elaborarea normelor sanitare în domeniul circuitului produselor alimentare. Astfel, va fi exclusă dublarea de atribuţii între ANSA şi Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, în competența căruia va rămâne doar domeniul alimentaţiei pentru sugari şi copii, apa potabilă, precum şi atribuţii specifice serviciilor de sănătate.

ANSA va asigura și controlul de stat în domeniul producerii şi circulaţiei vinului şi produselor alcoolice.

De supravegherea în sfera produselor nealimentare şi protecţiei consumatorului se va ocupa Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, iar activitatea acesteia se va axa pe asigurarea implementării uniforme a legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorului, precum și controlul calităţii serviciilor turistice, preluat de la Agenţia Turismului.

Proiectul de lege mai vizează reorganizarea Inspectoratului de Stat al Muncii. În competenţa acestei autorităţi rămân doar atribuțiile de control a respectării prevederilor legale referitoare la raporturile de muncă, cele privind siguranţa şi sănătatea muncii fiind distribuite altor instituții.

Controlul de stat în domeniul sănătății va fi efectuat de o singură autoritate - Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Astfel, atribuțiile de control deținute în prezent de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Transplantului, Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, dar și de Comitetul Permanent de Control asupra Drogurilor vor fi preluate de noua instituție creată. Măsura face parte din acțiunile întreprinse de Guvern pentru a reduce presiunea asupra mediului de afaceri și vine să susțină antreprenorii care vor să-și desfășoare activitatea în domeniul sănătății.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va fi responsabilă de supravegherea mai multor domenii, inclusiv a sănătății publice, siguranței și sănătății ocupaționale, controlului în domeniul activității farmaceutice. De asemenea, instituția va efectua controlul dispozitivelor medicale, inclusiv privind siguranța radiologică și nucleară a acestora, a serviciilor prestate de instituţiile medicale, precum și privind circulația substanțelor narcotice, psihotrope și a precursorilor.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică va întreprinde controlul de stat în domeniul siguranței obiectelor industriale periculoase, construcțiilor și urbanismului, supravegherii pieței privind materialele de construcție. Instituția va avea și atribuții privind autorizarea întreprinzătorilor ce activează în domeniile aferente.

Totodată a fost creat Inspectoratul pentru Protecția Mediului, care va realiza controlul de stat în domeniul protecției mediului, a aerului atmosferic, a resurselor forestiere, piscicole, acvatice și a solului, utilizării subsolului și a resurselor naturale. Autoritatea va prelua funcțiile de control de la Inspectoratul Ecologic de Stat și Serviciul Piscicol.

sursa: hotnews.md

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.