Chişinău
30C
Cer senin
Umiditate: 29%
Vânt: 13km/h ENE
Presiunea: 1011

FOTO // O porțiune din trotuarul de pe bulevardul Ștefan cel Mare, „mărul discordiei” dintre MAI și Primărie

sursa foto: Today.MD

Porțiunea de trotuar din fața clădirii Ministerului Afacerilor Interne, de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, arată acum ca o oază de urbanism modern, în timp ce restul trotuarelor de pe bulevard arată ca un șantier de construcție. Aici a fost finalizat procesul de instalare a pavajului, au fost aduse ghivece cu flori și au fost amenajate peluze cu iarbă. Primăria și-a asumat laurii pentru aceste lucrări, însă reprezentanții MAI-ului au o altă versiune.

În cadrul ședinței operative a primăriei Chișinău, conducerea Direcției transport public și căi de comunicație a anunțat că lucrările de finalizare ale bulevardului vor mai întârzia, din cauza faptului că sunt rețineri la finanțarea proiectului din partea partenerilor europeni de dezvoltare, în contextul scandalului cu parcările cu plată, iscat recent la Primărie. Totuși, autoritățile municipale speră că reconstrucția bulevardului se va finaliza până la sfârșitul acestei veri, scrie Realitatea.MD.

În același timp, chișinăuienii pot vedea că porțiunea de trotuar din perimetrul străzii Armenească și strada Vasile Alecsandri, din fața Ministerului Afacerilor Interne, arată acum complet schimbată, iar lucrările de reparație au fost scoase în capăt.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Vadim Brînzaniuc, a declarat pentru Today.MD că amenajarea trotuarului a fost făcută de către municipalitate din banii împrumutați în proiectul BERD, iar ghivecele cu flori și gazonul au fost instalate de cei de la Spații Verzi.

Întrebat de reporterul Today.MD de ce au fost finalizate pentru început lucrările de reparație a trotuarului din fața MAI, Brînzaniuc a specificat că acolo spațiul este mai mare.

Solicitată telefonic, Alina Zbancă, șefa Direcției Relații Publice a MAI, a avut o altă versiune. Mai mult ca atât Zbancă a menționat că ghivecele cu flori, dar și gazonul au fost amenajate cu ajutorul angajaților și resurselor MAI.

„Pavajul a fost pus de către Primărie, doar că și aici a fost cu cântec, trebuie de menționat că a fost pus și scos de câteva ori, din motiv că lucrările nu erau efectuate conform normelor. Ulterior s-au implicat specialiști din cadrul MAI care au monitorizat lucrările de instalare a pavajului ca într-un final să fie scos la bun sfârșit. Cât ceea ce ține de amenajarea zonei, procedura a fost monitorizată de specialiști, începând de la curățirea copacilor, procurarea și instalarea ghivecelor cu flori, gazon, și pe parcursul zilei de azi urmează să fie aduse două bănci, care au fost făcute de către MAI. S-au cheltuit aproximativ 19 mii de lei. Acești bani au fost alocați din economiile făcute pe baza achizițiilor, iar lucrările au fost efectuate cu sprijinul fiecărui angajat MAI care a fost implicat” a precizat Zbancă.

Purtătorul de cuvânt al MAI a ținut să adauge că în curtea MAI au fost instalate ghivece similare, iar vineri după-masă va fi inaugurată într-un mod inedit Aleea MAI.

Este de menționat că potrivit Realitatea.MD, termenul contractual privind finalizarea lucrărilor de reparație a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău a expirat la data de 31 mai, 2017, iar continuarea finanțării proiectului a ajuns în impas. Potrivit lui Oleg Caraman, director adjunct al Direcției transport public și căi de comunicație, partenerii europeni vor decide dacă vor continua finanțarea proiectului după ce vor fi informați cu privire la situația creată în urma reținerii conducerii Primăriei capitalei, dar și a Direcție generale transport. 

Reamintim că lucrările de reparaţie capitală a bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au fost demarate la data de 9 iunie 2015 fiind desfăşurate în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere a 6 străzi principale din zona centrală a Chişinăului.

Valoarea totală a proiectului „Chişinău - Drumuri Urbane" este de 22 milioane euro şi cuprinde următoarele străzi: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, bd. Negruzzi, str. Vasile Alecsandri, 31 August 1989, Alexandru cel Bun şi Tighina, cu o lungime totală de 14,3 kilometri.  


Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.