Chişinău
2C
Cer parţial noros
Umiditate: 70%
Vânt: 20km/h NW
Presiunea: 1014

Vicepreședintele DA, Aliona Mandatii, implicată într-o schemă de „spălare” a subvențiilor

sursa foto: curentul.md

Bloggerul Eugen Luchianiuc a postat astăzi pe blogul său o investigație despre subvențiile oferite agricultorilor din Moldova. Mai exact este vorba despre subvențiile primite de vicepreşedintele Partidului Demnitate şi Adevăr (PPDA), Aliona Mandatii.

Companiile acestei doamne au primit, în anii de când au ajuns prietenii ei verzi la guvernare, peste 16 milioane de lei. Schema era destul de simplă. Erau câteva gospodării locale care primeau subvenții și granturi. Ea le-a cumpărat apoi. Granturile și subvențiile rămâneau. Aici o foarte mare influență au avut-o și prietenia strânsă a doamnei Mandatii cu Vitalie Gorincioi, președintele ”Moldova-Fruct”.

Am impresia că această ”prietenie” are mulți ani. Iată un extras dintr-o investigație a celor de la ”Gazeta de Zgardă” din 2006:

”Firma „Edit–Prom” SRL se pare ca e o intreprindere prospera, desi nu e prea cunoscuta in Moldova. Potrivit unor date facute publice, aceasta a fost creata in 2001 si are in prezent o cifra anuala de afaceri de 5000 000 dolari americani, ocupandu–se in special cu „exportarea produselor cerealiere (griu, orz, soie, porumb, seminte de floarea soarelui)”. Firma are o filiala chiar la Domulgeni, raionul Floresti — locul unde a fost omorata contabila. Totodata, firma „Edit–Prom” este reprezentanta a „Limagrain Moldova”, firma condusa de doi ministri. Or, in anticamera „Limagrain”ni s–a spus ca Andrei Sangheli, fost premier si Vitalie Gorincioi, fost ministru al Agriculturii, conduc impreuna firma aceasta, unul fiind director general, iar altul — director comercial.”

Aliona Mandatii este acum fondatoare la ”Edit-Prom” SRL și nu numai. Feciorul ei e la fel implicat în schemă, mai menționează bloggerul.

Iată documentele de finanțare pentru ”Domulterra” SRL

”Ka-Grup” SRL (fondator e feciorul)

”Nova-Geea” SRL

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.