C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

EXCLUSIV // Povestea moldoveanului din batalionul AZOV. În RM vâna pedofili, în Ucraina - separatiști

sursa foto:

Războiul din Ucraina a atras mulți moldoveni, majoritatea dintre ei anterior certați cu legea și dornici de a face bani grei, luptau de partea grupărilor separatiste din sud-estul Ucrainei, dar sunt și dintre cei care luptă cu arma în mână de partea ucraineană. Este vorba despre Stas Ghibadulin, fostul lider al „Scutului Social” din Republica Moldova, care a fost parte a corpului de voluntari „Azov”, unitate care a luptat în războiul din Donbas împotriva separatiștilor pro-ruşi, iar acum are un contract semnat cu Armata Națională a Ucrainei. Stas zice că ar vrea mult să revină acasă, dar se teme că aici autoritățile l-ar putea aresta pentru activitatea de mercenar.

Stas Ghibadulin  a ajuns în atenția opinieI publice ca fiind lider al unor mișcări extremiste cum ar fi „Scutul social”, „Restruct Moldova”, atât Ghibadulin, cât și adepții săi vânau pretinși pedofili și comercianți de droguri pe care îi maltratau, iar filmulețele le făceau publice pe internet.

Ulterior, după ce mai multe așa zise organizații pentru apărarea drepturilor omului, au adresat în repetate rânduri apeluri către instituțiile de drept, înainte de alegerile parlamentare din 2014, la 26 noiembrie a fost reținut, iar ulterior condamnat la 3 ani cu suspendare.

Mai nou, am aflat că Ghibadulin este unul dintre moldovenii care participă la acțiunile militare din Ucraina, doar că spre deosebire de ceilalți conaționali de ai noștri, Ghibadulin luptă nu de partea entităților separatiste, dar luptă cu ei având contract cu Armata Națională a Ucrainei.

Ghibadulin s-a arătat interesat să ne povestească cum a ajuns să fie soldat în Ucraina, dar și despre coșmarul prin care trece pe scena războiului.

„În războiul din Ucraina am început să particip în mai 2015, fusesem în batalionul Azov, acum jumătate de an am semnat contract cu armata naţională.  În Moldova am fost liderul mişcării sociale «Scutul Social», ne ocupam cu prinderea pedofililor şi vânzătorilor de droguri, şi diferite acţiuni de binefacere.  În luna noiembrie 2014 am fost arestat preventiv înaintea alegerilor parlamentare.

Aflându-mă în penitenciar înţelegeam că nimic nu mă va ajuta să ies la libertate, decât eu însumi. Atunci am decis să colaborez cu ancheta, doar că i-am rugat să mă elibereze. Așa a și fost, la următoarea ședință de  judecată am fost eliberat din arest, dar mi s-a înaintat ca măsură preventivă interdicția de părăsi hotarele Republicii Moldova. Eu nu doream să dau informaţii despre activişti sociali din grup,dar care îmi erau şi prietenii mei,  așa că am hotărât să plec în Ucraina. Aici planificam să plec chiar înaintea alegerilor parlamentare, dar n-am reuşit. Au fost multe provocări care erau făcute ca și cum ar fi din partea mea, dar eu nu aveam nicio tangență cu ele. Vă dau și eu exemplu, cineva a scris pe o rețea de socializare precum că eu aș fi cerut adăpost la separatiştii din Transnistria, în baza acestei declarații, acum un an în urmă, pe numele meu au pornit un dosar penal pentru terorism sau ceva de genul, dar atunci eu mă aflam în zona ATO, şi nu ştiu cine și de ce ar fi făcut-o. În dosarul din 2014 sentința a fost pronunțată în lipsa mea, mi-au dat trei ani cu suspendare, tot mai bine cu suspendare decât după după gratii. Acolo eram acuzat în baza articolului 287. Alin 3, dar nu am făcut nimic grav, problema e că nu pot să vin să mă semnez la centrul de probaţiune pentru că mă tem că voi fi arestat pentru posibilul mercenariat”, susține Ghibadulin.

Moldoveanul spune că a ajuns ilegal în Ucraina, „ mi-am luat hainele şi am trecut hotarul”. Până a încheia un contract legal cu Armata Națională a Ucrainei, Ghibadulin a fost camarad de arme cu cei din batalionul „Azov”, grup  format în principal de voluntari din sectorul de dreapta și care luptau în estul Ucrainei împotriva separatiștilor pro-ruși.

„Mi-am strins hainele si am trecut hotarul nelegitim, direct am mers la Kiev si am aderat la batalionul Azov. Din câte am auzit faptul că am fost în batalionul AZOV nu se socoate mercenariat, da poate era ilegal, atunci chiar și ucrainenii nu toți luptau legal. Acum s-a mai stabilizat situația şi s-au apucat de făcut ordine. Am jumătate de an de când am un contract semnat cu Armata Națională,  primesc aceiași bani ca și restul soldaților.  Deja doi ani stau la linia zero, am participat în luptele de la Șirokino (Широкино), Svetlogeadskaia Duga (Светлодарская дуга), acum două luni aici a fost o bătălie crâncenă, am fost și în bătăliile din Troițcoie (Троицкое), dar și în cele din Peski (Пескi). Pot să vă spun că niciodată nu am împușcat separatiști de la o distanță apropiată. Mereu suntem la linia zero. Se bombardează des și cu arme de calibru interzis.Mulți dintre camarazii de arme cu care am fost cunoscut aici, au decedat. Chiar acum o săptămână am acordat ajutor medical unui camarad, a fost rănit grav și l-am evacuat singur. Nu puteam să aștept până vor veni ceilalți, cine știe ce era să fie cu el, avea hemoragie arterială la picior, ” povestește moldoveanul.

Ghibadulin ne-a spus că are regrete și că ar vrea să revină acasă, doar că se teme că aici autoritățile îl vor reține pentru activitatea de mercenar.

Unde dorm, e oribil și foarte trist. Sigur că regret si doresc să mă întorc acasă, mă așteaptă părinții și plâng. Cel mai mult mi-e frică să nu mă aresteze pentru mercenariat sau dosarul de la Botanica, sau huliganism. Vreau să pot să mă întorc acasă, dar nu vreau să stau după gratii nevinovat. Contractul cu Armata Națională îl am semnat pe un termen nelimitat, dar pot să îl închei doar după doi ani, iar eu am abia jumătate de an. Vreau să mă consult cu juriștii și să văd cum este posibil să revin acasă”, a subliniat militarul.

Solicitat telefonic, Nicu Șendrea, procurorul din cadrul oficiului principal al Procuraturii municipiului Chișinău, ne-a declarat că dacă a luptat de partea unei armate legale, atunci acesta nu poate fi cercetat penal pentru activitatea de mercenar.

„Din 2015 până în prezent au fost identificați 41 de cetățeni ai Republicii Moldova care contra unei remunerări băneşti promise dinainte, au participat, în calitate de mercenari, la conflictul militar, care are loc în sud-estul Ucrainei, de partea forțelor separatiste. Dintre aceștia 28 sunt dați în căutare, iar  12 dosare în care sunt vizate 13 persoane au ajuns în instanță, 8 dintre ei fiind deja condamnați. Cât ține de cei care luptă de partea ucrainenilor, nu cred că pot fi cercetați penal”, a menționat Șendrea.

Este de menționat că Ucraina este de aproape trei ani scena unui conflict în care au murit circa 10.000 de oameni şi în care se confruntă forţele proguvernamentale şi separatiştii proruşi care, potrivit Kievului şi Occidentului, sunt susţinuţi militar de Rusia, acuzaţie dezminţită de Moscova.

 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.