C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

Tinerii din Capitală s-au mobilizat împotriva „Balenei Albastre” // Au căutat „jucători” și i-au dat pe mâna poliției

sursa foto:

Săptămâna trecută în societate și în mediul online s-a pornit o isterie nemotivată despre apariția în Republica Moldova a jocului morbid „Balena Albastră” (Синий Кит), care impune jucătorii să îndeplinească un șir de misiuni teribile începând cu tăiatul venelor și ajungând la aruncarea de pe acoperiș. Asta după ce, în noaptea de 8 martie, doi tineri de 15 și 16 ani s-au aruncat de pe acoperiș.

Chiar dacă organele de anchetă nu au găsit încă nicio legătură a tragediei cu acest joc, pe rețelele de socializare și în mass-media s-a pornit panică în legătură cu acest fapt. Mai nou, câțiva tineri din Capitală, dintr-o glumă, au ajuns să ia inițiativă și să prevină acest fenomen.

Băieții au făcut publice pe profilele lor de Facebook imagini preluate de pe net cu mâini însângerate și au făcut trimitere la faptul că ar fi vorba despre jocul Balena Albastră. Într-o singură zi postarea a avut sute de distribuiri, iar pe lângă insulte și încurajări, tinerii au primit în privat mesaje de la minore care s-ar fi arătat interesate de acest joc.

Sorin Guzea, unul dintre tinerii care a venit cu această inițiativă, susține că nu s-a așteptat să aibă așa impact. Acesta a făcut o listă cu cele aproximativ 10 persoane care s-au arătat interesate și a mers cu ea la poliție. El a așteptat să fie contactat de un așa zis „curator” pentru a porni jocul, dar nu de doritori.

Solicitat telefonic, Corneliu Groza, șeful Poliției Capitalei, a declarat pentru Today.MD că știe despre acest caz, a fost înregistrat și s-a luat atitudine.

După tragicul incident de la Botanica, în societate s-a pornit o isterie nemotivată axată pe un fapt întâmplat, dar neconfirmat. Nu putem spune cu certitudine că tragedia de la Botanica are vreo legătură cu acest joc. Noi trimitem toate datele acumulate la Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice, se identifică și se analizează toate grupurile de risc. Despre cazul de care vorbiți, a fost înregistrat, s-a luat act și urmează a fi purtate discuții cu părinții. Mai mult ca atât, chiar ieri au fost identificate vreo 11 persoane predispuse să practice acest joc, oamenii legii au mers pe 9 adrese unde au găsit 11 copii. S-a vorbit cu ei, cu părinții, li s-au verificat dispozitivele electronice, însă nu s-a găsit nicio legătură cu acest joc și nici pe corpurile lor nu s-a găsit nicio urmă. Mulți dintre ei au zis că au făcut-o mai mult în glumă. Am propus Procuraturii Generale să fie creat un grup de lucru din experți, pedagogi, psihologi, ca să vedem care sunt riscurile mediatizării acestui fenomen și să încercăm să-l combatem prin discuții cu părinții și copiii”, a spus Groza.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.