Chişinău
7C
Cer acoperit
Umiditate: 53%
Vânt: 15km/h West
Presiunea: 1019

DOC // Crima de la Strășeni // Costiujeniul a primit dosarul, dar nu-l internează pe „Zaieț”

sursa foto:

Spitalul Clinic de Psihiatrie a primit dosarul lui Vlad Vitalie, unul dintre minorii suspectați că ar fi omorât-o pe Cristina Parhomenco, dar au refuzat să-l interneze. Informația a fost confirmată pentru Today.MD de către Veronica Bîtcă, șeful-adjunct al Secției Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni.

Reprezentanții IP Strășeni au mers vineri, 10 februarie, la Spitalul Clinic de Psihiatrie Costiujeni ca să ducă dosarul lui Vlad Vitalie, dar și închierea judecătorului Igor Chiroșca, prin care a aceptat demersul apărării de a fi internat suspectul la staționar, unde să fie sub supravegherea medicilor specialiști pentru a stabili gradul de responsabilitate a acestuia.  Reprezentanții instituției au acceptat dosarul, nu și internarea acestuia.

Solicitată telefonic, Veronica Bîtcă,  șeful-adjunct al Secției Urmărire Penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni, a declarat pentru Today.MD că Vlad Vitalie nu va fi internat încă la Spitalul Clinic de Psihiatrie Costiujeni.

„Au primit dosarul, dar încă nu-l pot interna la staționar. Secția care era responsabilă de expertizarea legală a persoanelor aflate în arest a fost desființată. Dosarul l-au acceptat, însă îl vor interna atunci când va fi redeschisă o nouă secție. Ne-au spus că ne vor anunța oficial despre această decizie”, susține Bîtca.

În acest caz, Vlad Vitalie își va ispăși mandatul de arest în Penitenciarul Nr.13 din Capitală. În cadrul ședinței de judecată de miercuri, 8 februarie, magistratul Judecătoriei Strășeni, Igor Chiroșca a acceptat demersul procurorilor de a prelungi mandatul de arest pe numele lui Vlad Vitalie pentru 30 de zile în Penitenciarul 13, din 10 februarie 2017.

Este de menționat că Vitalie Cazacu, vicedirector expertiza psihiatrico-legală al Spitalului Clinic de Psihiatrie, a declarat ieri pentru Today.MD că persoană pe numele căruia există un mandat de arest nu poate fi internată la staționar și nici adusă cu escortă din cauza faptului că Secția Specializată în Expertizarea Legală a Persoanelor aflate în arest, unică de altfel în Republica Moldova, a fost sistată, iar paza a fost ridicată de către MAI din data de 16 ianuarie.

„Motivele au fost independente, iar decizia a fost luată de comun acord cu experții și instituțiile. Le-am zis și reprezentanților Procuraturii Generale, cu tot respectul, dar noi nu putem primi la expertiză psihiatrico- legala staționară persoanele care au mandate de arest, noi nu avem pază, la staționar persoanele sunt sub observație timp de 30 de zile”, a declarat Cazac.

Aici ar fi de menționat că un caz similar a fost înregistrat la Cimișlia unde unei persoane i s-a refuzat internarea la staționar din aceleași motive.

Vlad Vitalie  este suspectat de faptul că, împreună cu alți trei minori din Strășeni, ar fi omorât-o cu bestialitate pe Cristina Parhomenco, minora de 14 ani. După crimă, adolescentul a fugit în România, unde își făcea studiile, iar după ce a fost dat în căutare internațională, acesta a fost reținut în Ungaria, iar ulterior a fost extrădat în Republica Moldova unde avea mandat de arest pe numele său pentru 30 de zile.

Reamintim că cei patru minori ar fi suspectați că au omorât-o pe victimă, după ce au consumat împreună băuturi alcoolice, iar cadavrul acesteia l-au ascuns într-o clădire aflată în construcție și l-au acoperit cu cărămizi și lespezi de lemn.

În prezent, trei sunt cercetați în stare de arest, iar un alt minor de 13 ani este cercetat în stare de libertate. Conform legislației aceștia riscă până la 20 de ani de privațiune de libertate, dacă vinovăția lor va fi dovedită.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.