Chişinău
15C
Cer senin
Umiditate: 94%
Vânt: 20km/h WNW
Presiunea: 1013

INVESTIGAȚIE: Compania de Stat AIR MOLDOVA - o Vacă de muls pentru câteva SRL-uri

sursa foto:

Astăzi vom încerca să stabilim de ce singura companie avia de stat AIR MOLDOVA nu mai este a statului și cum contribuie la deetatizarea ei Victor Țopa, Șeful Administrației de Stat a aviației Civile - așa începe articolul Alinei Radu semnat în 1999. Vă invităm să faceți cunoștință cu conținutul acestuia, or incursiunile în istorie nu strică niciodată, mai ales dacă sursele de informare sunt credibile. 

În textul semnat de jurnalista, care a ctivează în prezent la Ziarul de Gardă, aceasta descrie modul în care compania de stat a ajuns să fie mulsă de interlopul Țopa, nașul de cununie a lui Andrei Năstase. Apropo, Articolul este scris exact în perioada în care Țopa îl cununa pe Năstase, ori acesta deja îi presta servicii desenându-i iscusit scheme și ajustându-le din punct de vedere juridic. 

Alina Radu explică cum a fost creată firma AIR MOLDOVA INTERNATIONAL, descendentă a firmei WS Touristik -M, fondată de Țopa împreună cu Vasserstein și în care Țopa deținea 65 la sută din acțiuni prin intermediul firmei EXICOM, înregistrată pe numele soției acestuia - Ana Țopa.

Mai târziu, pentru a simplifica probabil tranzitul de bunuri de la structurile de stat la cele private, denumirea sofisticată a întreprinderii WS Touristik -M este schimbată în una mai simplă  Air Moldova International (AMI). Mai târziu tot ce a fost mai bun la AM a trecut fără stinghereală la AMI

Jurnalista se referea inclusiv la preluarea rutei Chișinău-Frankfurt de către SRL-ul lui Țopa, care nu avea nici măcar un singur avion, de la Air Moldova (Compania de Stat). Ulterior s-a produs și marea lovitură. Dar despre ea s-a scris în alte articole. Acum să revenim la mulgerea prorpiu-zisă a air Moldova de către familia Țopa - păpușarii revoluției de la Chișinău. 

 

Să începem de la Bucătărie. Pregătirea și livrarea hranei către pasageri și echipajele de la Chișinău este permisă doar unei singure companii - Catering Air Services SRL (CAS). Una singură, dar bună. A fost creată în 1994 de Ion Voinorovici (Cel care a figurat și în Afacerea SALA DELEGAȚIILOR OFICIALE), cu 51 la sută și Elena Dulghier cu 49 la sută. Din 1996 Ion Voinorovici se contopește cu Exicom-ul, care devine acționar Majoritar în afacerea CAS. Acum Principalul client al CAS este multpătimita AIR MOLDOVA (...) Serviciile oferite de CAS sătre AM în 1998 au costat-o pe ultima 2.318.215 lei

La finalul articolului, jurnalista scrie că vor urma alte articole inclusiv despre petrolul gestionat de Țopa. Le vom publica și pe acestea, dar și pe restul care vor face mai multă lumină despre sponsorul revoluției de la Chișinău. 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.