Chişinău
-4C
Căderi uşoare de zăpadă
Umiditate: 74%
Vânt: 20km/h North
Presiunea: 1037

Dodon salută tancurile ruse | „E just și firesc ca rușii și moldovenii să participe în comun la parade militare consacrate Zilei Victoriei”

sursa foto: tribuna.md

În timp ce vicepremierul Gheorghe Brega și ministrul Apărării Anatol Șalaru au declarat că, participarea trupelor GOTR și tancurilor ruse la parada militară de la Tiraspol este un gest ilegal și nepreietenos, statalistul Igor Dodon îi încurajează și se arată mai mult deranjat de militarii americani despre care zice că sunt trupe „NATO”.

Liderul sociliast solicitat să comenteze participarea militarilor ruși din cadru GOTR la parada militară din stânga Nistrului, după ce ne-a evitat de mai multe ori, la insistențele noastre a venit cu o reacție. 

„Armata sovietică a eliberat cu mari sacrificii acest teritoriu de ciuma fascistă și e just și firesc ca rușii, moldovenii, alte popoare de pe teritoriul fostei URSS să participe în comun la diferite parade militare și alte evenimente consacrate Zilei Victoriei”.

Dodon nu a ezitat să se expună din nou despre vizita militarilor Regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, care participă la exercițiul comun „Dragon Pioneer” desfășurat în Republica Moldova, pe care acesta îi califică drept trupe NATO.

„Cât privește nemijlocit Transnistria, acolo există forțe de menținere a păcii, confirmate prin acorduri bilaterale moldo-rusești. Acolo există și un accept social larg al participării tehnicii militare ruse în parada din 9 mai. Toate acestea au lipsit în cazul forțelor NATO din Chișinău. Nu aceste forțe au pus capăt războiului pe teritoriul nostru. Aceste trupe militare nu au nicio justificare istorică sau morală de a se asocia cu Victoria noastră în Războiul pentru Apărarea Patriei. Aceste forțe NATO au intrat în Chișinău împotriva voinței majorității absolute a populației municipiului, pe furiș, noaptea. E destul să privim sondajele, ca să înțelegem că moldovenii nu vor în NATO și nu vor NATO în Moldova”, susține Dodon.

Este de precizat că, anterior, Gheorghe Brega, vicepremierul Guvernului Republicii Moldova, a declarat că parada militară de la Tiraspol la care au participat 36 de unități militare ale Federației Ruse este una ilegală și dă dovadă că Federația Rusă încă face abuz și folosește Armata a 14-a pe teritoriul RM.

Atât Gheorghe Brega, cât și ministrul Apărării, Anatol Șalaru, susțin că Ministerul Afacerilor Externe și Intergrării Europene ar trebui să vină urgent cu o reacție în legătură cu acest caz, iar ambasadorul rus de la Chișinău ar trebui să fie chemat să dea explicații.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au cerut o solicitare în scris pentru a afla reacția și părerea instituției în acest caz.
Potrivit lui Andrei Toma, purtătorul de cuvânt al MAEIE, ministerul pregătește o reacție care urmează să fie consultată la nivel înalt, din toate punctele de vedere, pentru a nu lăsa loc de interpretări.

Mai multe detalii vezi aici.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.