C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

Nicolae Negru, despre politicile ACUM: ar putea să nu le pese de pericolul Rusiei, dar proeuropenilor și unioniștilor „autentici” ar trebui

sursa foto: privesc.eu

Acțiunile șefilor blocului electoral ACUM, care afirmă că lupta geopolitică nu are nicio treabă cu miza alegerilor parlamentare sunt stupide. De această părere este editorialistul de la Ziarul Național, Nicolae Negru. Jurnalistul afirmă că sunt foarte riscante și declarațiile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase că nu vor face coaliție cu democrații împotriva socialiștilor, care fac deschis jocul Kremlinului în Moldova.

”Faptul că Plahotniuc mizează pe lupta geopolitică nu anulează geopolitica, interesul Rusiei în regiune. E doar o dovadă că liderul PD nu e prost. E stupid și riscant să ignori, din „incompatibilitate” cu PD, pericolul coloanei a cincea în chipul PSRM, numai cine nu dorește nu vede acest pericol real. Iar cine disprețuiește geopolitica, nu are cum învinge oligarhia”, a scris Negru.

Jurnalistul ia în derâdere și declarațiile celor de la ACUM, care îi cred pe socialiști inofensivi.

”Și chiar dacă socialiștii, ajutați de Putin, câștigă alegerile, nu e bai, nu avem de ce ne teme, Dodon nu va anula, ci doar va modifica, puțin de tot, Acordul de asociere cu UE, ca să gâdile orgoliul votanților săi, că să nu i se reproșeze de la Moscova că nu s-a ținut de cuvânt, iar în rest nimic nu se va schimba, ne asigură „acumiștii”. Chiar dacă Putin investește atât de mult în Dodon și PSRM, nu ne paște nicio primejdie, să uităm de el, căci primejdia cea adevărată nu e Rusia, ci Plahotniuc, care a capturat și „îmbolnăvit” Republica Moldova – „povestea de succes” a liderilor UE. Prin urmare, să-l ignorăm pe Putin, să ne ridicăm cu toții împotriva căpcăunului oligarh și – ferească sfântul! – să se alieze cineva cu PD împotriva PSRM, pentru a-i împiedica pe socialiști să pună mâna pe putere”, ironizează editorialistul.

Acesta continuă, pe o notă cât se poate de serioasă, cu prezentarea riscurilor, în cazul victoriei forțelor pro-ruse. Printre acestea se numără blocarea interconectării energetice cu UE, răcirea relațiilor cu România, anularea ședințelor comune de guverne, a proiectului de reparație a grădinițelor, de cooperare între localitățile înfrățite de pe ambele maluri ale Prutului. Un alt risc vine de la Ucraina, care ar putea trata Moldova, aservită Rusiei, drept un stat ostil.

Nicolae Negru scrie că un astfel de comportament nu pare să deranjeze PPDA-ul lui Andrei Năstase, care a cooperat anterior cu PSRM, dar este stranie lipsa de reacție a PAS.

”Sigur, „țambalagiilor” ar putea să nu le pese nici de Acordul de asociere, nici de Partneriatul Estic sau GUAM, nici de relațiile cu România și Ucraina, dar proeuropenilor și unioniștilor „autentici” ar trebui să le pese, nu-i așa?”, se întreabă editorialistul de la Ziarul Național.
 
 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.