Chişinău
-1C
Ploaie
Umiditate: 93%
Vânt: 17km/h ESE
Presiunea: 1006

Agitația electorală în ziua alegerilor, examinată și aprobată la Comisia juridică

sursa foto: cotidianul.ro

Comisia juridică a Parlamentului a aprobat astăzi un proiect de modificare a Codului electoral care exclude interdicția agitației electorale în ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor. Condiția este ca agitația să nu fie desfășurată la mai puțin de 100 de metri de secțiile de votare.

Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidului Democrat după ce Comisia juridică a făcut o evaluare a legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău.

Raportul, publicat săptămâna trecută, recomandă și reglementarea serviciilor de publicitate electorală, a dezbaterilor electorale pe internet și în rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei în spațiul online, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false. Deputatul PDM Sergiu Sârbu a declarat pentru Radio Chișinău că aceste chestiuni vor fi examinate deja după alegerile parlamentare din februarie 2019.

Comisia juridică a Parlamentului a examinat legislația electorală, în baza unei hotărâri a Parlamentului din 12 iulie, ca urmare a invalidării rezultatelor alegerilor din municipiul Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Alegerile au fost atunci anulate de instanța de judecată pe motiv că au fost făcute apeluri de ieșire la vot pe rețele de socializare de către concurenții electorali în ziua alegerilor.

Invalidarea scrutinului municipal a dus la suspendarea suspende finanțărilor europene pentru Republica Moldova, din cauza încălcărilor principiilor democratice.

sursa: radiochisinau.md

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.