Chişinău
5C
Cer acoperit
Umiditate: 81%
Vânt: 9km/h ENE
Presiunea: 1025

Inițiativa PD privind alegerea judecătorilor direct de cetățeni va fi discutată astăzi în Parlament

sursa foto: parlament.md

Majoritatea parlamentară a aprobat astăzi introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre cu privire la „elaborarea proiectului de lege privind alegerea judecătorilor de către popor”. 

Ideea fusese anunțată marți de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc, iar propunerea a venit azi în Parlament de la deputatul democrat Sergiu Sârbu. 

Sârbu a explicat această grabă prin faptul că actualul Legislativ are puțin timp la dispoziție până la încheierea mandatului și „trebuie să reușim să elaborăm proiectul, să-l dezbatem, să-l avizăm la Curtea Constituțională și să-l înregistrăm în Parlament”. 

Liberalul Mihai Ghimpu a catalogat această idee ca fiind una „poplistă”, fiindcă „lumea urăște judecătorii” și că „undeva este o bâtă care trebuie dată la o parte”. 

Și liderul liberal-democraților, Tudor Deliu, a vorbit despre „populismul” democraților vizavi de această inițiativă, fiindcă actualul Parlament „nu va reuși să aducă în precedură legislativă acest proiect, dar nici în viitorul Parlament nu o veți face, fiindcă... vedeți sondajele”. 

„Sondajele arată că PD va fi la guvernare”, a răspuns spicherul democrat Andrian Candu. 

Astfel, această chestiune urmează a fi discutată astăzi în Parlament. 

„Analiza prezentată de colegii din Guvern arată că, în ultimii doi ani, în acest domeniu s-au făcut mai multe reforme decât în toate guvernările precedente, inclusiv s-au facut reformele convenite cu partenerii noștri externi. Reformele, pe care le-am facut în acest domeniu au avut menirea să întărească independența justiției, să facă ca judecătorii să lucreze pentru cetățeni, iar controlul numirii judecătorilor să fie în mâinile poporului, nu ale politicienilor. Cu toate acestea, persistă încă percepția legată de lipsa de independență a justiției și că diferite grupuri de interese ar interveni în activitatea justiției. De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de hotărâre de Parlament pentru a însărcina Comisia juridică a Legislativului de a elabora un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie alesi direct de către popor”, declara acum câteva zile Vlad Plahotniuc.

sursa: ziarulnational.md

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.