Chişinău
8C
Cer acoperit
Umiditate: 62%
Vânt: 11km/h NW
Presiunea: 1019

Dionis Cenușă: Opoziția merge pe idei și mesaje uzate și este vizibilă mai mult în străinătate, nu în Moldova

sursa foto: tribuna.md

Dependența excesivă de liderii de partid, lipsa unor proiecte concrete, dar și a unei critici constructive constante și miza pe idei și mesaje uzate, sunt doar câteva motive pentru care opoziția extraparlamentară, reprezentată de PAS și PPDA, nu reușește să sensibilizeze prea mult cetățenii. De această părere este analistul politic Dionis Cenușă, într-un material publicat de agenția IPN.

”În primul rând, dependența excesivă de liderii de partid osifică opoziția și diminuează capacitatea sa de reacție promptă și sonoră în cazuri de criză. Parțial, din aceste considerente, relevanța echipei din jurul liderilor este percepută ca ceva secundar”, notează analistul citat.

Acesta constată și faptul că acțiunile opoziției nu sunt supuse unei critici constructive din partea presei care o simpatizează

”Al doilea aspect semnificativ constă în lipsa unei critici constructive constante, generată de sursele media independente și societatea civilă, cu privire la (in)acțiunile opoziției. Absența unei asemenea critici utile împiedică conectarea completă a opoziției la segmentele sociale, necontrolate de către guvernare”, scrie comentatorul.

Dionis Cenușă face trimitere și la mesajele depășite, cu care operează liderii PA și PPDA,

”Nu în ultimul rând, opoziția merge pe idei și mesaje uzate, care uzează reflexele de alarmă din interiorul societății. Orice semn de creativitate și dinamism poate avea efecte mai puternice decât tradiționalele conferințe de presă, iar creativitatea depinde de resursele umane, care deși sunt în deficit în țară sunt valabile în interiorul diasporei”, conchide Cenușă.

Anterior, și doctorul în istorie Gheorghe Cojocaru, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că ar fi bine ca și opoziția care se declară pro-europeană să fie Pro-Moldova. 

”Place sau nu, dar cei care se cred pro-europeni nu pot fi anti-Moldova, dimpotrivă, iar alianțele post-electorale se vor face deja într-un alt context, cu rezultatele concrete pe masă”, a spus Gheorghe Cojocaru.
 

sursa: hotnews.md

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.