Chişinău
-1C
Cer parţial noros
Umiditate: 86%
Vânt: 7km/h North
Presiunea: 1014

Noii miniștri din Guvernul Filip au depus astăzi jurământul

Noii miniștri desemnați au depus astăzi jurământul de învestire. Ceremonia a avut loc la Reședința de Stat, decretele fiind semnate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de șef al statului.
Începând de astăzi, din componența guvernamentală fac parte:

- Vicepremier pe integrare europeană – Iurie Leancă;
- Vicepremier pentru reintegrare – Cristina Lesnic;
- Ministru al Economiei şi Infrastructurii – Chiril Gaburici;
- Ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale – Svetlana Cebotari;
- Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului – Liviu Volconovici;
- Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Tudor Ulianovschi;
- Ministru al Justiţiei – Alexandru Tănase.

Premierul Pavel Filip și-a exprimat încrederea că, în 2018, Guvernul se va ține, la fel, departe de polemicile și disputele politice

„Începem un nou an cu o nouă formulă guvernamentală. Acest pas se încadrează perfect în acel lanț al reformei administrației publice centrale. Anul 2018 nu va fi un an simplu, este un an electoral, dar îmi exprim încrederea că veți munci eficient. Sunt sigur că în aceeași manieră ne vom ține departe de polemicile și disputele politice, cum am făcut-o si până acum pe parcursul a doi ani, de aceeași manieră să fim mai aproape de oameni. Am toată certitudinea că acest lucru se va întâmpla, chiar dacă nu aveți mult timp pentru a vă acomoda în ministerele pe care le conduceți”, a declarat premierul Pavel Filip.

„Vă doresc să aveți un mandat de succes. Fie ca la acest început de an să scrieți o nouă pagină în istoria RM, o pagină de succes, de realizări și să aduceți țara la alt nivel de dezvoltare. Guvernul Filip a reusit să înceapă unele reforme dificile, să aducă o stabilitate financiară, o creștere economică, printr-o nouă componență lucrurile începute vor fi duse până la capăt, iar altele să fie începute. (...) Tot ce trebuie să faceți e să depășiți așteptările cetățenilor. Trei repere sunt importante: ca instituțiile să fie funcționale, demnitarii să aibă simțul datoriei și respectului, iar funcționarii să se manifeste prin atitudine și devotament”, a adăugat șeful Legislativului, Andrian Candu. 

Candidaturile noilor membri ai Cabinetului de miniștri au fost propuse la 20 decembrie 2017, președintelui țării de către prim-ministru. Acestea au fost respinse de șeful statului. Premierul a înaintat repetat aceleași candidaturi la 22 decembrie 2017. Conform Hotărârii nr.2 din ianuarie anul trecut, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova poate refuza o singură data, motivat, propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru.
 
La 2 ianuarie 2018, Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru remanierea guvernamentală la 2 ianuarie 2018.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.