C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

Guvernul reacționează: Presa a confundat suportul bugetar cu asistența macrofinanciară de la UE

sursa foto: Facebook.com/Pavel Filip

Guvernul vine cu precizări privind diferența dintre asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană și suportul bugetar oferit Republicii Moldova, ca urmare a confuziei G

 

enerată de interpretarea eronată din partea unor instituții mass-media.

 

Astfel, Executivul și premierul Pavel Filip au informat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent, așa cum a reieșit din discuțiile avute la Bruxelles cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017.

În același timp, Guvernul nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciara, semnat pe 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, ar putea să ajungă în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent. Acest lucru, de altfel, ar fi imposibil, având în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

Guvernul atrage atenția la diferența dintre cele două finanțări: suportul bugetar și asistența macrofinanciară, având în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt care a generat confuzie în spațiul public.

 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.