Chişinău
22C
Cer senin
Umiditate: 53%
Vânt: 7km/h West
Presiunea: 1024

Candu, despre „influențarea” rezultatelor concursului pentru funcția de președinte al ANI: Parlamentul nu se implică

sursa foto: crimemoldova.md

Președintele Parlamentului Andrian Candu a venit cu o declarație oficială cu privire „presupusa” influențare a rezultatelor concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Candu respinge insinuările la acest capitol și spune că Parlamentul nu se implică în vreun concurs pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică.

În calitate de președinte al Parlamentului Republicii Moldova resping categoric orice insinuări despre presupuse implicări în organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), precum și oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică.

Singurul obiectiv al Parlamentului este ca ANI să devină, cât de curând, o entitate funcțională. Avem nevoie de asanarea sistemului și eliminarea corupției pentru urmarea cu succes a parcursului european și dezvoltarea țării.

Am dreptul și chiar obligația morală de a expune public poziția față de gradul de implementare a legilor. Respectiv, am declarat public că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că dl Cârnaț s-a autoidentificat ca fiind slab este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile. Totuși, opinia mea nu a coincis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au dat note mari, potrivit domnului Cârnaț, dar care însă nu a promovat testul de integritate. Înțeleg frustrarea dumnealui în aceste condiții.

Am probat determinarea guvernării de a promova o schimbare de atitudine față de corupția și abuzurile din sistemul public prin adoptarea în 2016 a pachetului de integritate. A fost nevoie de voință politică și curaj pentru votarea pachetului de integritate,  inclusiv a Legii integrității, aprobată în 2017. În aceste condiții, nu pot rămâne indiferent față de funcționalitatea instrumentelor acordate pentru testarea integrității.

Oricât de dificilă nu ar părea sarcina de a numi o persoană cu o reputație impecabilă, cu autoritate și credibilitate pentru această funcție, am încredere că asemenea persoane vor aplica pentru postul de președinte ANI”, se menționează în declarația președintelui Parlamentului.

Menționăm că declarația președintelui Parlamentului vine după ce Teo Cîrnaț l-ar fi acuzat pe Andrian Candu că s-ar fi implicat direct în procedura de alegere a șefului ANI. Iar pentru că a picat testul la poligraf pentru suplinirea funcției de președinte al ANI, Cîrnaț a anunțat ieri că pleacă din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru a nu „păta” imaginea CSM.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.