Chişinău
19C
Ploaie
Umiditate: 88%
Vânt: 17km/h WSW
Presiunea: 1009

Candu explică cum e cu polarizarea: când am votat Acordul de Asociere, tot am avut polarizare și a lipsit consensul, dar am mers înainte

sursa foto: curentul.md

Țara noastră este polarizată pe toate subiectele importante, afirmă speakerul Parlamentului, Andrian Candu pe blogul său. În mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european, când vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, când am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a mai scris Candu, menționând, însă, că, în pofida presiunilor, R. Moldova și-a asumat semnarea şi ratificarea Acordului.

48% dintre participanţii la BOP 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării noastre, atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE.
 
Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?

În ciuda presiunilor opoziţiei şi a oamenilor care nu-şi doreau schimbarea vectorului ţării, atunci, noi am ţinut cont de dorinţa majorităţii şi ne-am asumat semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE care, la fel ca şi schimbarea sistemului electoral pe care vrem s-o facem acum, a avut un impact puternic asupra transformării Republicii Moldova.
Diferenţa între atunci şi acum, mai spune Candu, este că modificarea sistemului de vot are o susţinere covârşitoare atât în legislativ, cât şi în societate. Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de parlamentari, iar 61% dintre cetăţenii statului îşi doresc schimbarea, în timp ce doar 29% vor menţinerea actualului sistem electoral.
La fel ca şi atunci, noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice. Le vom acorda cetăţenilor dreptul de a alege deputaţii în cel mai democratic şi transparent mod, de a-i alege în mod direct, aşa cum le-au promis în alegeri aproape toate partidele, inclusiv cele care astăzi încearcă sa nu le respecte acest drept. 
Potrivit lui Andrian Candu, Republica Moldova are nevoie de această reformă, pentru ca în legislativ să acceadă aleşi responsabili şi care să contribuie la dezvoltarea ţării şi nu la devastarea ei prin furturi şi spălătorii de bani, care să creeze un mediu şi un nivel de viaţă decentă, să muncească pentru cetăţeni şi nu pentru interesele proprii sau de grup, pentru ca ţara noastră să se apropie cât mai mult de valorile europene şi de integrarea europeană.  

În același articol, președintele Parlamentului, menționează că se va ține cont de recomandările tehnico-juridice din avizul Comisiei de Veneția, publicat astăzi.
Urmează o perioadă plină, în care vom avea discuţii atât pe intern cât şi pe extern, pentru că dorinţa noastră este ca schimbarea electorală să fie cât mai corect făcută, iar cetăţenilor să li se dea în sfârşit ceea ce le promit politicienii de atâţia ani, libertatea de a alege direct deputaţii.
 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.