Chişinău
30C
Cer senin
Umiditate: 29%
Vânt: 13km/h ENE
Presiunea: 1011

MAE-ul rus: Proiectul PD înregistrat astăzi în Parlament - „propagandă informațională”

sursa foto: oradesibiu.ro

Viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a calificat înregistrarea în Parlament a proiectului de lege privind interzicerea retransmiterii programelor informative rusești drept o blocadă informațională a propriului popor, transmite RIA Novosti.

Acest fapt provoacă un sentiment de regret, deoarece este vorba, în esență, despre o blocadă informațională a propriului popor”, a declarat oficialul rus.

Menționăm că Partidul Democrat a înregistrat, astăzi, în Parlament inițiativa legislativă privind securizarea spațiului informațional și combaterea propagandei străine în Republica Moldova. Decizia a fost luată la ședința săptămânală a formațiunii. În cadrul unui briefing de presă, președintele PD, Vlad Plahotniuc a declarat că inițiativa va avea efect asupra televiziunilor care retransmit programe informative din exterior și nu presupune închiderea unor televiziuni retransmise pe teritoriul RM. 

Ea prevede eliminarea doar a programelor informative prin care se desfășoară această propagandă despre care se vorbește de atâta timp, dar nu se face nimic. Se vor păstra toate programele distractive și de agrement, toate emisiunile îndrăgite, care sunt principala atracție a telespectatorilor la aceste televiziuni”, a specificat Vlad Plahotniuc.

Proiectul înaintat de PD permite posturilor de televiziune să emită programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada alte state membre ale Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră.
Acest proiect nu vine să interzică canale de televiziune. Posturile rusești vor fi în continuare emise în Republica Moldova, doar vor fi restricționate știrile, programele analitice și cu caracter militar”, a menționat Andrian Candu.
Inițiativa prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia și retransmisia emisiunilor respective din străinătate. Decizia de sancționare dată de Consiliul Audiovizualului nu va putea fi suspendată prin atacarea în judecată. De asemenea, s-au stabilit termene de judecată scurte pentru ca justiția să se pronunțe cât mai rapid dacă va fi confruntată cu astfel de cazuri.

Proiectul a fost înregistrat cu numărul 189 și va fi discutat la ședința grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media.

În ultimii ani s-au făcut multe analize și rapoartele, inclusiv de Fundația Soros și Asociația Presei Independente. Potrivit lui Candu, aceste studii demonstrează că există o tendință pronunțată de propagandă și dezinformare care pune în pericol securitatea Republicii Moldova.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.