Chişinău
8C
Cer acoperit
Umiditate: 62%
Vânt: 11km/h NW
Presiunea: 1019

VIDEO | Elena Udrea şi Alina Bica, reţinute de autorităţile din Costa Rica în baza unor mandate Interpol

sursa foto: antena3.ro

Fostul ministru al Turismului din România, Elena Udrea, şi fostul procuror-şef DIICOT, Alina Bica, au fost reţinute miercuri de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României, potrivit unui anunţ al Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, transmite Mediafax.ro.

Elena Udrea a fost reţinută miercuri, în jurul orei locale 10.00, în zona Sabana Oeste, în timp ce Alina Bica a fost reţinută în jurul orei locale 14.00 în zona Sabana Este.

Autorităţile au postat o înregistrare în care este prezentată reţinerea Elenei Udrea.

La operaţiunea de reţinere a celor doua au participat agenţi ai Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, din cadrul Biroului Central Naţional - INTERPOL Costa Rica, şi oficiali ai Direcţiei de Informaţii şi Securitate Naţională (DIS).

La începutul anului, atât Elena Udrea, cât şi Alina Bica anunţau, prin intermediul avocaţilor, că se află în Costa Rica. Niciuna nu avea, la momentul respectiv, vreo măsură preventivă, motiv pentru care au putut pleca din ţară fără probleme.

Ambele au solicitat statut de refugiat în Costa Rica. Avocatul Elenei Udrea anunţa, în instanţă, că aceasta ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis însă că, potrivit înscrisurilor obţinute până la acea vreme, Elena Udrea doar a solicitat statutul de refugiat, nu l-a şi primit, şi, prin urmare, au continuat procedurile judiciare în cadrul dosarului de pe rol.

Pe 17 februarie, fostul ministru al Turismului anunţa că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaţilor săi, la procesul "Gala Bute", că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Ea anunţa tot atunci şi că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocaţii săi, că a pierdut unul din gemeni.

Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Imediat, Poliţia Română cerea instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea, iar tot atunci mninistrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că extrădarea este posibilă şi fără un tratat bilateral cu Costa Rica şi că ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. Apoi, în 25 iunie, ministrul Justiţiei declara că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea.

Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunţa pe Facebook că aceasta a născut o fetiţă. Veronel Rădulescu, avocatul fostului ministru, declara că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, deoarece copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Luni, Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis şi instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Şi fostul procuror-şef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunţat avocaţii la proces. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.