Chişinău
-1C
Cer parţial noros
Umiditate: 86%
Vânt: 11km/h SW
Presiunea: 1012

Incendiu de proporții la Cernobîl: Kievul susține că nu există o creştere a radioactivităţii

Un incendiu de proporții a izbucnit marți în zona centralei de la Cernobîl.  Aproape 130 de pompieri, două avioane şi un elicopter al pompierilor luptă cu flăcările, potrivit serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă. Autorităţile dau asigurări că nu a fost detectată o creştere periculoasă a radioactivităţii.

”Nicio agravare a nivelului radioactivităţii nu a avut loc în zona de excludere şi nici în teritoriile adiacente”, a anunţat într-un comunicat administraţia acestei zone.

Incendiul s-a propagat până la mai puţin de zece kilometri de centrală, pe iarba uscată din zona puternic radioactivă, după care s-a extins la o zonă împădurită, se arată în comunicate separate ale acestei instanţe şi serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă.

Aproximativ 130 de salvatori, două avioane şi un elicopter luptau împotriva flăcărilor, potrivit serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă.

“Niciun incendiu nu a fost detectat în incinta centralei, care nu riscă să fie afectată”, a dat asigurări la rândul său Administraţia de Stat pentru reglementare nucleară.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare sovietice de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a explodat, în 1986, în cursul unuii test de securitate, şi a provocat cel mai grav accident nuclear din Istorie.  Elemente radioactive, proiectate în atmosferă de reactor, au contaminat, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarusul, pe atunci republici sovietice.  Zona din jurul centralei este nelocuită până în prezent, pe o rază de 30 de kilometri. Alte trei reactoare de la Cernobîl au continuat să producă electricitate până la închiderea definitivă a centralei, în decembrie 2000.

sursa: news.ro, agerpres.ro

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.