Chişinău
-2C
Ploaie
Umiditate: 100%
Vânt: 17km/h East
Presiunea: 1006

Alertă pentru aviaţie în Hawaii din cauza erupţiei vulcanului Kilauea

sursa foto: nst.com.my

Autorităţile din Hawaii au avertizat locuitorii de pe insulă să rămână în case, după ce un nor uriaş de cenuşă s-a ridicat la aproximativ 3657 de metri deasupra vulcanului Kilauea, declanşând o alertă roşie pentru aviaţie, informează rtv.net.

Autoritățile au emis alerta privind calitatea aerului după ce prin fisurile apărute în sud-estul Big Island, în zona Lanipuna Gardens, sunt eliberate în atmosferă cantităţi ridicate de dioxid de sulf, citează Agerpres.

"Este foarte periculos pentru aviaţie", a declarat Michelle Coombs, un geolog de la un institut de observare a activităţii vulcanilor din Alaska. Acesta a afirmat că echipa sa încă nu a descoperit cauza emisiilor de gaze.

Două noi fisuri prin care s-au scurs lavă şi gaze toxice, dintre care ultima este cea de-a 19-a, au apărut recent în zona vulcanului Kilauea ameninţând locuinţele din apropiere şi determinând autorităţile să ordone noi evacuări, informează Reuters.

Observatorul din Hawaii a informat că erupţia poate deveni mai violentă.

Zeci de locuinţe au fost distruse de la debutul erupţiilor, în urmă cu 11 zile, iar circa 2.000 de persoane din districtul Puna, unde trăiesc în total în jur de 187.000 de rezidenţi, au fost evacuate.

Kilauea, cel mai activ vulcan din Hawaii, a erupt la începutul acestei luni, iar un cutremur puternic a zguduit craterul în ziua următoare.

 

DISTRIBUIE
 
 
 
 
 
 
 

Alertă cod roșu în Hawaii din cauza erupțiilor vulcanului Kilauea. 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.