Chişinău
25C
Cer parţial noros
Umiditate: 61%
Vânt: 15km/h NNW
Presiunea: 1002

Numărul migranților dinspre Libia a scăzut, potrivit forței navale europene

sursa foto: reporterntv.ro

Numărul migranților plecând din Libia pentru a ajunge în Europa s-a redus cu 20% în acest an, mai ales datorită sprijinului acordat autorităților libiene de Uniunea Europeană, a afirmat joi comandantul operațiunii navale europene Sophia, având misiunea de lupta împotriva traficanților de persoane, relatează AFP.

"Am constatat în acest an o scădere a numărului de persoane care părăsesc Libia pentru Europa, de ordinul a 20%" până în prezent, în raport cu aceeași perioadă din 2016, a precizat comandantul forței navale europene în Mediterana (Sophia), Enrico Credendino, în cursul unei conferințe de presă, desfășurată la bordul vasului Cantabria în portul La Goulette din apropiere de Tunis.

În această vară, reducerea a atins 75% în raport cu aceeași perioadă din 2016. Numărul migranților ilegali care au murit în mare "s-a diminuat, de asemenea, mai ales în timpul verii" cu o scădere de 60%, a adăugat el.

Potrivit aceleiași surse, reducerea se explică în principal prin sprijinul acordat pazei de coastă libiene care a primit patru vase de patrulare italiene și instruire în cadrul misiunii Sophia.

"Cu instruirea pe care am efectuat-o, sunt capabili să patruleze mai eficient în apele teritoriale, pentru a combate orice fel de crime și, totodată, să salveze vieți", a afirmat comandantul.

Apărători ai drepturilor omului și-au exprimat însă în repetate rânduri îngrijorarea în legătură cu condițiile în care sunt deținuți migranții după interceptarea lor de paza de coastă libiană.

La rândul său, ambasadorul UE, Patrice Bergamini, a lansat un apel Tunisiei, "vecinul imediat al Libiei" având cunoștințe în materie de imigrație, să sprijine operațiunea Sophia.

Misiunea Sophia a fost lansată în vara lui 2015 de către UE după o serie de naufragii dramatice pentru a-i combate pe traficanții de imigranți în Mediterana. Mandatul său a fost apoi extins pentru ca misiunea să poată forma, pe mare și pe uscat, agenți de coastă libieni care să poată opera puțin mai aproape de coaste.

Ea mai contribuie la punerea în aplicare a embargoului Națiunilor Unite asupra armelor în largul coastelor libiene. Mandatul său care se încheia la sfârșitul lui iulie a fost amendat de Consiliul European.

Această operațiune europeană, care afirmă că a interceptat 117 traficanți și a confiscat 482 dintre ambarcațiunile lor, a fost criticată pentru că a eșuat în a-i opri cu adevărat pe traficanții de ființe umane.

sursa: agerpres.ro

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.