C
Umiditate:
Vânt: km/h
Presiunea:

Moldova e pe cale de a deveni Republica Gazprom. Datoria Moldovagaz a urcat la 4,3 miliarde USD

sursa foto: Andrey Rudakov

Datoria Moldovagaz față de Gazprom a constituit la sfârșitul lunii unie 286,3 miliarde ruble rusești (circa 4,3 miliarde USD), potrivit raportului Gazprom.

Majorarea datoriei pentru gazul rusesc se datorează în mare parte deprecierii leului moldovenesc faţă de dolarul american. Reprezentanţii Moldovagaz au anunţat anterior că situaţia financiară a companiei este dificilă, iar datoria consumatorilor din Republica Moldova pentru gazul rusesc este de 5,2 miliarde dolari SUA dintre care doar 11% (572 mil. dolari SUA) este datoria consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului.

Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc se datorează în mare parte faptului că gazul este vândut cu un preţ mai mic faţă de cel din piaţă şi că autorităţile de la Tiraspol folosesc banii din plata consumului de gaz pentru acoperirea deficitului bugetar şi susţinerea diferitor programe sociale.

Dacă în anul 2010 datoria pentru gazul rusesc constituia 419,16 mil. dolari SUA, în anul următor s-a majorat cu 34 mil. dolari SUA, în 2012 a însumat puţin peste jumătate de miliard dolari SUA, în 2013 – 537,66 mil. dolari SUA, iar anul trecut s-a majorat cu 116 mil. dolari SUA, constituind 654 mil. dolari SUA.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.