Chişinău
-4C
Cer acoperit
Umiditate: 74%
Vânt: 20km/h North
Presiunea: 1037

Ministrul Finanțelor: Mulți oameni au rămas fără salarii majorate din cauza erorilor comise de contabili

sursa foto: 1news.zp.ua

Ministrul Finanțelor, Ion Chicu, a făcut o relatare succintă a rezultatelor preliminare urmare a verificărilor de către Inspecția Financiară a corectitudinii calculării salariilor pe luna decembrie 2018. Potrivit ministrului, în teritoriu ponderea erorilor este mai mică decât în Chișinău.

Într-o postare pe Facebook, ministrul a menționat că au fost verificate 2043 de entități bugetare (1034 instituții de învățământ și 1009 grădinițe) din întreaga țară. 

„I. Pentru luna decembrie 2018, salariile au fost calculate şi achitate la toate entităţile verificate;

II. S-a constatat lipsa regulamentelor interne privind stabilirea sporurilor pentru performanţă (54 entităţi) şi sporurilor cu caracter specific (141 entităţi). Necalcularea şi/sau neachitarea sporurilor pentru performanţă (243 entităţi) şi sporurilor cu caracter specific (476 entităţi);

III. S-a constatat necalcularea şi/sau neachitarea diferenţelor de salariu (204 entităţi) şi plăţilor compensatorii (143 entităţi).

IV. La calculul remunerării directorilor instituţiilor de învăţământ din raionul Ungheni, pentru activitatea didactică de 9 ore pe săptămână, au fost aplicate tarifele prevăzute de acte normative abrogate;

V. In gimnaziul „B.P. Hajdeu” din satul Tătăreşti, raionul Cahul, plăţile salariale pentru luna decembrie 2018 au fost calculate în baza actelor normative abrogate (Legea nr. 355-XV)...”, a scris ministrul.

Ion Chicu a mai adăugat că erorile admise de funcționarii responsabili de calculul și achitarea salariilor au lăsat mulți oameni fără salarii majorate pentru luna decembrie.

„Comiterea repetată a acestor erori și pentru luna ianuarie, va implica măsurile respective prevăzute de legislație. Instituțiile care au admis aceste lacune trebuie să asigure recalculul salariilor pe luna decembrie, iar angajații să-și primească banii suplimentari prevăzuți de legislatie”, a adăugat Chicu.

Inspecția Financiară din subordinea Ministerului Finanțelor va repeta exercițiul de verificare a aplicării Legii 270 și pentru luna ianuarie 2019. 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.