Chişinău
-2C
Ploaie
Umiditate: 100%
Vânt: 17km/h East
Presiunea: 1006

În 2017, numărul contractelor ipotecare a crescut cu 30 la sută

sursa foto: telegraf.co.id

Numărul contractelor ipotecare a crescut cu 30 la sută anul trecut, în comparaţie cu 2016. Majorarea se datorează îmbunătățirii economiei naționale și creşterii bunăstării cetăţenilor.

Potrivit datelor oficiale, în 2017 au fost înregistrate aproximativ 25 de mii de contracte ipotecare. Cele mai multe, aproximativ 12 mii, au fost semnate pentru achiziția terenurilor agricole.

Peste 8.500 de persoane au luat în ipotecă apartamente și case individuale, iar puțin peste trei mii de agenți economici au achiziționat clădiri comerciale. Au mai fost semnate și peste 600 de contracte pentru achiziţionarea altor bunuri imobile.

"Cele mai multe ipoteci se înregistrează în municipiul Chișinău practic 28%. Din ele cea mai mare parte sunt ipotecile pe apartamente. În 2017 au constituit 73% din numărul total de ipoteci", a spus specialistul Departamentului "Cadastru", ASP, Diana Nani.

Experții economici afirmă că revenirea economiei naționale a dus la creșterea numărului de contracte ipotecare.    

„A apărut certitudinea privind stabilitatea economică, dar și au apărut anumite mijloace. Mijloacele au apărut datorită stabilizării volumelor de remitențe, datorită anumitor creșteri salariale care s-au produs repetate, datorită stabilizării finanțelor publice", a spus expertul economic, Roman Chircă.

Cetățenii spun că ipoteca este o soluție pentru cei care nu-și permit să-și cumpere un apartament.

Parlamentul a adoptat la sfârşitul anului trecut programul "Prima Casa". În proiect pot participa cetăţeni cu vârsta de până la 45 de ani, angajați oficial și care nu au alte imobile.

Statul va garanta 50% din soldul creditului acordat. Pentru 2018, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare în valoare de 50 milioane de lei.

sursa: publika.md

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.